Fostul lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, acuzat de genocid, a fost arestat, luni seara, de serviciile de securitate sarbe, a anuntat biroul de presa al presedintelui sarb Boris Tadici, scriu agentiile internationale de presa.

"Karadzici a fost localizat si arestat in aceasta seara", scrie comunicatul.

Radovan Karadzici va comparea in fata unui tribunal pentru judecarea crimelor de razboi, in acord cu hotararea privind cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, precizeaza documentul, fara a da si alte detalii asupra arestarii.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, fostul lider al sarbilor bosniaci ar fi fost arestat in Serbia.

Karadzici nu a opus rezistenta si era in stare de depresie, a spus o sursa din cadrul serviciilor secrete sarbe citata de AFP. Acum el este intr-o inchisoare din Belgrad a adaugat aceasta.

Avocatul Svetozar Vujacic, care il reprezinta pe Radovan Karadzici, a declarat ziaristilor ca acesta a fost arestat la Belgrad, vineri 18 iulie, transmite agentia Tanjug citata de Rador.

Vujasic sustine ca Karadzici a fost arestat in jurul orei 21:30 intr-un autobuz de linie preoraseneasca care face legatura dintre Belgrad şi Batajnica. Vujanic a declarat ca a vorbit cu clientul sau, care a declarat ca in momentul arestarii a fost legat la ochi si apoi a fost inchis "intr-o incapere", situata intr-un loc necunoscut lui.

Avocatul lui Karadzici apreciaza ca s-a produs o ilegalitate, intrucat Karadzici a fost interogat de procurori abia luni.

Vujacic a mai adaugat ca Radovan Karadzici se apara prin tacere, intrucat "intregul proces este o farsa".

Arestarea lui Karadzici vine la putin timp dupa cea a lui Stojan Zupljanin si este un succes pentru autoritatile pro-europene din Serbia.

Karadzici si Ratko Mladic, care este inca de negasit, au fost inculpati de TPI la 30 de ani de inchisoare pentru genocid si crime de razboi in timpul conflictului din Bosnia din 1992-1995.

Arestarea sa a fost o conditie esentiala pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeana.

Procurorul TPI pentru fosta Iugoslavie, Serge Brammertz, a confirmat arestarea lui Karadzici.

Karadzici, cautat de 13 ani, a fost pus sub acuzare pentru crime de razboi pentru rolul jucat in uciderea civililor in timpul asediului de 43 de luni asupra orasului Sarajevo. El a mai fost acuzat de genocid pentru uciderea a circa 8.000 de musulmani in masacrul de la Srebrenita.

Reactii internationale:

Uniunea Europeana a salutat, luni noaptea, arestarea lui Radovan Karadzici, considerata o "etapa importanta" pentru integrarea Serbiei in UE, in timp de autoritatile de la Washington vad in arestarea sa un omagiu adus victimelor atrocitatilor comise in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995).

Diplomatul american, Richard Holbrooke, artizanul Acordului de Pace la Dayton, care a adus pacea in Bosnia si Hertegovina, l-a numit pe Karadzici, intr-un interviu la BBC, "Ossama bin Laden al Europei".