Fostul lider politic sarb bosniac, Radovan Karadzic, a fost arestat, a anuntat luni seara biroul de presa al presedintelui Serbiei, Boris Tadici. "Karadzici a fost localizat si arestat in de fortele de securitate sarbe", precizeaza declaratia oficiala, citata de BBC News.

Potrivit comunicatului, Karadzic a fost transferat la sediul Tribunalului pentru crime de razboi din capitala Serbiei, in conformitate cu legea privind cooperarea cu instanta de la Haga, nefiind insa specificate locul si data arestarii acestuia. El urmeaza sa fie interogat in noaptea de luni spre marti.

Arestarea lui Radovan Karadzic a fost salutata de reprezentantii forumului comunitar, presedintia franceza a Uniunii Europene calificand momentul drept " o etapa importanta a aderarii Serbiei la spatiul comunitar", anunta Rador.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso considera ca arestarea lui Karadjic arata hotararea noului guvern sarb de a colabora deplin cu Tribunalul Penal International, precizand ca acest fapt va contribui la o reconciliere durabila in Balcanii de Vest.

Radovan Karadzic, in varsta de 63 de ani, a fost cautat mai bine de 12 ani de justitia internationala, fiind inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) de genocid comis in timpul razboiului din Bosnia (1992 - 1995). Karadzic a fost condamnat in iulie 1995, dupa masacrarea a circa 8.000 de musulmani din enclava Srebrenica, in estul Bosniei.

Razboiul din Bosnia s-a soldat cu cel putin 100.000 de morti si aproximativ 2,2 milioane de refugiati, adica aproximativ jumatate din populatia tarii.

Arestarea lui Karadzic si a altor persoane acuzate de crime de razboi a fost una dintre principalele conditii impuse pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeana. Pe langa Karadzic, in acest dosar mai sunt inculpati si fostul lider al sarbilor din Croatia, Goran Hadzic si fostul sef al armatei sarbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic. Ambii sunt cautati de Tribunalul Penal International.