Scurgeri de apa contaminata cu elemente radioactive au fost inregistrate in aceasta dimineata la o uzina nucleara din Franta, transmite ANSA.

Potrivit agentiei italiene, uzina apartine companiei Areva si este situata la Romans-sur-Isere, in partea de sud-est a tarii.

Scurgerile de apa contaminata au fost cauzate de "o defectiune in sistemul de scurge". Reprezentantii companiei Areva au admis ca incidentul s-a datorat unei "lipse de coordonare".

Acesta este cel de-al doilea episod de acest fel in doua saptamani, dupa cel produs la Tricastin, cand o scurgere de circa 30 de metri cubi de lichid continand urme de uraniu neimbogatit s-a inregistrat la centrala nucleara din sudul Frantei. Oficialitatile franceza au afirmat atunci ca "riscurile sunt reduse".

Compania Areva, detinatoarea grupului Socatri, ce desfasoara operatiuni de mentenanta si management al reziduurilor nucleare la centrala Tricastin, unde s-a petrecut incidentul, afirma ca acesta s-a petrecut in timpul operatiunilor de curatare a unui bazin. Lichidul a fost absorbit partial de sol, restul scurgandu-se in raurile Gaffiere si Lauzon. Autoritatile au interzis atunci consumul de apa de la puturile din trei orase invecinate, precum si utilizarea apei din cele doua rauri pentru irigatii. Inotul si pescuitul au fost, de asemenea, interzise in zona.

Areva este o companie detinuta de guvernul francez, care activeaza in domeniul energetic, mai ales in energia nucleara, fiind al doilea producator de uraniu din lume.