Episcopul de Ciukotka si Anadyr, Diomed, l-a afurisit pe Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, si a propus judecarea lui si a altor prim statatori ai Bisericii ortodoxe ruse (RPT), inclusiv pe seful departamentului pentru relatii externe, mitropolitul Smolenskului si Kaliningradului, Kiril. Patriarhia rusa, citata de presa de la Moscova, se arata "socata" de cele intamplate si nu exclude varianta ca scrisoarea ajunsa in presa sa fie un simplu fals. Diomed, sustinator declarat al monarhiei, a fost exclus din Biserica Ortodoxa rusa.

Expertii spun ca gestul fara precedent nu va influenta situatia din interiorul bisericii. Printre altele, episcopul Diomid acuza Biserica de complicitate cu „politica antipopulara a puterii in exercitiu” si ca se subordoneaza acestei administratii.

„Oare nu antipopulara este acea politica (indiferent de rezultatele alegerilor) care, potrivit datelor oficiale, face ca anual in Rusia sa moara 900.000 de oameni, majoritatea dintre ei fiind dati drept emigranti?", scrie prelatul intrat in dizgratie in scrisoarea aparuta in presa.

In opinia sa, chiar daca Biserica isi exprima permanent ingrijorarea si preocuparea fata de situatia data, este doar un gest pur tehnic, pentru ca nu face nimic concret pentru a impiedica aceasta faradelege.

Desi uluiti de incident, expertii minimalizeaza efectul lui asupra unitatii Bisericii ortodoxe ruse. „Diomed nu are multi adepti, pentru ca revolta sa devina rascoala sau revolutie, cu urmari nedorite. Nimeni nu va indrazni sa participe si, cu atat mai mult, sa initieze actiuni concrete impotriva Patriarhului”, crede directorul Institutului pentru sutiderea religiei in tarilor CSI si in regiunea Baltica, Nikolai Mitrohin.