Candidatul democrat la Presedintia Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat ca este vital pentru Statele Unite sa impiedice inarmarea nucleara a Iranului, precizand ca "nicio forma de diplomatie nu trebuie evitata".

"Voi folosi toate elementele puterii americane pentru a face presiune asupra Iranului sa renunte la programul nuclear, incepand cu o diplomatie dura si directa, diplomatie sutinuta de sanctiuni aspre, fara conditii prealabile, a adaugat Obama, intr-un discurs despre politica externa a Statelor unite, sustinut marti, la Washington.

De asemenea, Obama a precizat ca actuala politica externa a Statelor Unite este umbrita de razboiul din Irak, razboi care diminueaza securitatea americana, afecteaza economia SUA si submineaza pozitia Americii in lume.

La inceputul saptamanii trecute, Barack Obama a declarat ca Iranul reprezinta o mare amenintare pentru Statele Unite si aliatii sai, iar Washingtonul ar trebui sa exercite o presiune mai mare asupra regimului de la Teheran. Declaratia lui a intervenit in contextul in care Iranul a testat o racheta de tip Shahab-3, a carei raza de actiune permite lovirea unor tinte din Israel.