Peste 40 de sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana, Orientul Mijlociu si nordul Africii participa astazi, la Paris, la lansarea Uniunii pentru Mediterana, care isi propune sa fie o platforma pentru rezolvarea unor chestiuni precum conflictul din Orientul Mijlociu, dar si poluarea si schimbarea climatica, fenomene ce afecteaza puternic flora si fauna marina din zona Marii Mediterane, anunta Rador.

Romania este reprezentata la summit de presedintele Traian Basescu. La plecarea de pe aeroportul Henri Coanda, presedintele Basescu a precizat care vor fi principalele teme de dezbatere la lucrarile summit-ului.

“Summit-ul pentru Mediterana vizeaza lansarea Procesului Barcelona, «o Uniune pentru Mediterana», generic sub care se urmareste atingerea unor obiective intre UE si statele mediteraneene”, a declarat presedintele Traian Basescu, citat de Antena 3. “Se va dezbate in primul rand problema dezvoltarii economice a statelor din regiunea mediteraneeana”, a continuat seful statului.

Potrivit acestuia, “un punct important va fi legat de criza alimentelor si un altul legat de criza energiei sau de solutii pentru a preveni o criza a energiei”. Presedintele Traian Basescu a spus, de asemenea, ca “Romania va sustine Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Croatia si Monaco, ca parte a procesului Barcelona. Pentru aceste patru state se va lua o decizie la inceperea Summit-ului”, a precizat seful statului.

“Romania va solicita o abordare echilibrata in raport cu politica estica de vecinatate a Uniunii Europene care trebuie asezata pe elementele de politica externa deja existente ale UE, adica sinergia Marii Negre si politica de vecinatate a Marii Negre orientata catre est”, a spus Traian Basescu.

La reuniunea gazduita de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, vor fi prezenti, intre altii, presedintele Siriei, Bashar al Assad, care se intoarce pe scena internationala dupa mai multi ani de izolare, si premierul israelian, Ehud Olmert. Presedintele libian, Muammar Kadhafi, boicoteaza summitul, considerand proiectul drept ineficient. Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.