Iranul va viza "32 de baze americane si centrul Israelului" in cazul unui atac impotriva sa, a declarat sambata un oficial de rang inalt, relateaza agentia de presa FARS, citata de Mediafax.

"Daca America sau Israelul lanseaza bombe sau rachete impotriva tarii noastre, fortele armate iraniene vor viza centrul Israelului si 32 de baze americane din regiune chiar inainte ca nisipul ridicat de atac sa se astearna", a declarat consilierul liderului suprem, Ali Khamenei, Mojtaba Zolnoor.

Zolnoor este reprezentantul adjunct al liderului suprem iranian in cadrul Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului islamist.

Secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol a avertizat vineri ca pretul titeiului va cunoaste o crestere "nelimitata" in cazul unui conflict militar care va antrena Iranul.

"Nu avem cum sa inlocuim productia Iranului - acest lucru nu este posibil", a declarat ieri, intr-un interviu, secretarul general al OPEC, Abdalla Salem El-Badri.

Iran, al doilea mare producator din OPEC, dupa Arabia Saudita, produce circa patru milioane de barili pe zi din totalul extractiei mondiale de petrol, de aproape 87 milioane barili.

In ultimele saptamani, pretul petrolului a cunoscut cresteri spectaculoase, pe fondul speculatiilor privind un eventual atac asupra facilitatilor nucleare iraniene. Criza a fost alimentata si de recentele teste cu rachete balistice efectuate de Iran.

In plus, traderii se tem ca un eventual conflict ar putea determina Iranul sa blocheze stramtoarea Hormuz, care reprezinta un culoar de trecere pentru 40% dintre petrolierele din intreaga lume.