Armata iraniana a testat astazi, pentru a doua zi consecutiv, rachete balistice, potrivit site-ului televiziunii de stat din Iran, citat de AFP. Israelul este pregatit sa actioneze impotriva Iranului daca se va simti amenintat, a fost replica ministrului israelian al Apararii, Ehud Barak.

Barak a subliniat ca Israelul "este cel mai puternic stat din regiune si a dovedit in trecut ca nu ezita sa actioneze atunci cand interesele sale vitale de securitate sunt in joc". El a adaugat ca reactiile inamicilor Israelului - precum Hezbollah - vor fi luate in considerare.

Ministrul s-a pronuntat insa in favoarea continuarii presiunilor diplomatice si a intensificarii sanctiunilor internationale: "In prezent, ne concentram asupra sanctiunilor internationale si a unei viguroase activitati diplomatice".

SUA isi vor apara aliatii si interesele din regiune

Condoleezza Rice a avertizat Iranul ca Statele Unite si-au intarit prezenta in regiune si vor asigura securitatea Israelului si a aliatilor din zona.

Seful Pentagonului, Robert Gates, a apreciat insa ca nu a crescut riscul unui potential conflict americano-iranian dupa noul test efectuat de Teheran.

Si Casa Alba a minimalizat riscul unui atac american asupra Iranului. Intrebat asupra aparentei contradictii dintre declaratiile facute de Condoleezza Rice si cele ale lui Robert Gates, un purtator de cuvant al Casei Albe a afirmat: "Cred ca dl. Gates a fost foarte clar".

In cursul zilei de miercuri, Iranul a testat noua rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3, care poate lovi tinte aflate la 2.000 de kilometri departare. Media de stat iraniana a afirmat ca rachetele au capacitatea de a lovi Israelul sau bazele americane din Golf.

Teheranul a sustinut ca testul a avut loc ca reactie la preocuparile legate de un posibil atac al Statelor Unite sau al Israelului.