Rusia a fost implicata in asasinarea fostului agent KGB si critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, la Londra, existand "indicii foarte puternice ca a fost o actiune de stat", a declarat un oficial de rang inalt din serviciile secrete britanice citat in emisiunea Newsnight a postului de televiziune BBC de luni seara, potrivit Mediafax.

Acuzatiile au survenit in aceeasi zi in care premierul britanic Gordon Brown s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev pentru prima data de la preluarea mandatului prezidential de catre acesta la summitului liderilor G8 din Japonia, cei doi oficiali incercand o detensionare a relatiilor ruso-britanice, dupa tensiunile provocate de uciderea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko la sfarsitul anului 2006.

Moscova si Londra au stabilit relatii cordiale dupa ce predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin, a venit la putere in 2000. Acestea s-au deteriorat insa dupa ce Rusia a acuzat Marea Britanie ca gazduieste inamici politici ai Kremlinului - pe afaceristul autoexilat Boris Berezovski si pe liderul rebelilor ceceni Ahmed Zakaiev.

Relatiile intre cele doua tari au atins cel mai tensionat nivel din perioada Razboiului Rece dupa ce Rusia a refuzat sa il extradeze pe fostul agent de securitate Andrei Lugovoi, acuzat ca l-ar fi otravit pe Livinenko la Londra, in urma cu mai bine de un an si jumatate.

Rusia neaga puternic orice implicare in aceasta crima, refuzand extradarea lui Logovoi pe motiv ca legislatia rusa nu ar permite extradarea propriilor cetateni.

"Suntem ferm convinsi ca dosarul Litvnenko are puternice implicatii la nivelul statului", sustin insa surse din cadrul serviciilor secrete britanice. Potrivit BBC, serviciile secrete britanice suspecteaza si o incercare de a-l ucide pe Berezovski anul trecut, aceasta indicand "disponibilitatea FSB de actiona impotriva unor persoane din Occident".