Franta si Spania au ajuns, aseara, la Madrid, la un compromis asupra proiectului de pact european privind imigratia, au declarat surse oficiale franceze citate de AFP.

Proiectul vizeaza inasprirea politicilor europene asupra imigratiei si urmareste punerea in aplicare a unor reguli comune in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

"Suntem in faza redactarii unui text comun care va fi inaintat vineri responsabililor din cele doua tari", a declarat ministrul francez al imigratiei, Brice Hortefeux, fara a explica insa natura compromisului la care s-a ajuns in urma intalnirii ministeriale de la Madrid, scrie sursa citata.

Intre Madrid si Paris erau dezacorduri privind problema interzicerii regularizarilor masive si a contractului de integrare.

Textul se inspira in mare parte din conceptul de imigratie "selectiva", promovat de presedintele Nicolas Sarkozy din 2003, care presupune privilegierea imigratiei pe motive legate de munca.

Cel mai controversat punct este combaterea imigratiei ilegale. Franta vrea ca statele membre UE sa se angajeze sa nu mai procedeze la regularizari masive.

Intre anii 2003-2007, peste doua milioane de straini cu situatie ilegala au primit documente in Italia si Spania.

Textul urmeaza sa fie prezentat oficial in 7 si 8 iulie, la Cannes, intr-o reuniune a celor 27 de ministri care se ocupa de probleme legate de imigratie.

Franta, care detine presedintia prin rotatie a UE, spera sa obtina adoptarea documentului in timpul summit-ului european din 15 octombrie.