Un grup de indieni Makuxi din Brazilia a fost atacat cu arme de asalt de oameni mascati, dupa ce si-au construit cateva adaposturi pe terenul unui fermier. Filmul, realizat la inceputul lunii mai si dat publicitatii saptamana trecuta de Survival International si Indigenous Council of Roraima State (CIR), arata cum mascatii deschid focul asupra indienilor, folosind carabine si bombe artizanale, in rezervatia Raposa Serra do Sol.

Zece indieni, dintre care sase sub 18 ani, au fost raniti in timpul atacului.

Survival International sustine ca atacatorii lucreaza pentru Paulo César Quartiero, primarul unui oras situat in apropiere si unul dintre cei mai mari producatori de orez. Quartiero a refuzat sa opreasca activitatile agricole in zona protejata.

Potrivit CIR, circa o suta de indieni Makuxi au construit patru adaposturi pe un teren neproductiv care ii apartinea lui Quartiero, incercand sa-l forteze pe omul de afaceri sa renunte la exploatarea agricola din rezervatie.

Quartiero a declarat pentru cotidianul O Globo ca, personal, nu se afla acolo in momentul in care au ajuns indienii, dar a fost anuntat ca Makuxi i-au invadat ferma si sunt inarmati cu arcuri si sageti. "Cand angajatii mei au incercat sa-i faca sa plece, indienii au tras cu arcul in fermieri. Oamenii mei au reactionat", a afirmat el.

Cand au vazut ca indienii refuza sa paraseasca terenul, cei aproximativ douazeci de angajati ai lui Quartiero au plecat, dar au revenit in scurt timp, potrivit Survival International. "Au revenit imediat si au inceput sa arunce cu bombe", spune Tereza Pereira de Souza, care a fost martora la atac.

Quartiero a fost arestat insa, dupa zece zile, a fost eliberat. Politia a declarat ca a gasit o cantitate mare de arme la resedinta sa, dar omul de afaceri a declarat ca nu stia nimic de existenta arsenalului.

Rezervatia Raposa Serra do Sol, cu o suprafata de 1,7 milioane hectare, a fost infiintata de presedintele brazilian Luiz Inácio Lula in aprilie 2005. In zona traiesc circa 19,000 indieni din diferite triburi.

Desi circa 100 de fermieri au parasit Raposa Serra do Sol dupa ce zona a fost declarata rezervatie, marii exploatatori si-au continuat activitatile agricole.

Situatia este definita drept "emblematica" pentru indienii din Brazilia, care intra in conflict in repetate randuri cu fermierii sau dezvoltatorii de proiecte, afirma Fiona Watson, de la Survival International.

Cel putin 22 de indieni au fost ucisi in acest an in confruntarile cu marii fermieri, potrivit unei organizatii a indigenilor. Raportul organizatiei arata ca 92 de indieni au fost ucisi intre 2006 si 2007.

Atentie: filmul contine imagini socante.