Cotidianul irlandez The Irish Times publica de mai mult timp jurnalul unui irlandez, Frank Shouldice, stabilit de mai mult timp in Romania. Ultima lui relatare, aparuta in editia de luni, 30 iunie, descrie calitatea slaba a serviciilor turistice intilnite acum doi ani la Hotelul Bodoc din Sfantu Gheorghe: “O receptionista care la orice problema reclamata ridica din umeri spunind , lipsa serviciilor de curatenie in camera sau mobilierul invechit”.

Irlandezul s-a declarat insa multumit sa constate la ultima vizita in Sfantu Gheorghe ca hotelul era inchis si ca se lucra la modernizarea lui. “N-am putut totusi sa nu remarc muncitorii care fumau plictisiti si relaxati tigari afara, de parca n-ar avea cine stie ce de facut pe santier”.

Despre Romania actuala, Frank Shouldice spune ca multi romani i se pling de ce s-a ales de Revolutia din 1989 sau de faptul ca fostii comunisti si securisti sint acum infiltrati in diferitele structuri de conducere ale Romaniei. “Multi romani nu inteleg cum de Ungaria, o tara mai saraca in resurse naturale, s-a miscat dupa 1989 de trei ori mai rapid decit Romania”, mai descrie Frank.

“Cea mai mare frustrare o regasesc in rindul oamenilor sub 40 de ani din aceasta tara cu oameni cu grad ridicat de educatie si cu bune cunostinte de limbi straine. Ei simt ca au atitea de oferit, dar sint tinuti deoparte chiar de administratia romaneasca”, incheie irlandezul, care nu ezita sa compare Romania actuala cu Irlanda anilor ’70 sau ’80, atunci cind aceasta tara a inceput procesul de modernizare economica.