Ucraina a confirmat categoric ca nu va prelungi acordul cu Rusia privind prezenta Flotei din Marea Neagra, pentru ca peste zece ani, Marea Neagra trebuie sa se transforme intr-o „buna zona a pacii”. In acelasi timp, Kiev este gata sa dea o mana de ajutor Moscovei si sa-i indice directia in care va pleca flota. Autoritatile ucrainene sunt convinse ca alternativa excelenta pentru Sevastopol poate deveni Siria, scrie cotidianul rus Vzgliad.

Moscova crede insa ca locul nu va ramane pentru mult timp gol – vor veni navele NATO. Expertii sunt, la randul lor, convinsi ca ar fi absurd sa se considere orice punct al planetei, fie el Siria sau Marea Mediterana, o alternativa demna pentru Sevastopol.

„Nici nu poate fi vorba de un transfer total al flotei in Siria sau oriunde in alta pare. Noile baze sunt privite doar in contextul unei prezente suplimetnare a Rusiei intr-o anume regiune”, a explicat pentru ziarul Vzgliad presedintele academiei pentru probleme geopolitice, Leonid Ivasov.

In opinia sa, Rusia intelege foarte bine ca nu poate pierde Sevastopol si, ca urmare, nici intreaga regiune Marea Neagra – Marea Caspica, devenita un adevarat teren de lupta pentru influenta intre Washington si Moscova.

„Nu este nici un secret ca americanii incearca sa ia sub controlul Rusiei aceasta regiune. Dupa cum a declarat recent un consilier al secretarului american de stat, problema daca regiunea dintre Marea Neagra si cea Caspica va putea sa adere la Europa si la institutiile ei, se decide acum. Si are perfecta dreptate”, a adaugat expertul.