In urma intalnirii online cu cititorii HotNews.ro, ambasadorul Marii Britanii, E.S. Robin Barnett, a acceptat sa raspunda si unor intrebari care, din cauza timpului limitat, nu au fost acoperite. El a vorbit despre Iran, Jocurile Olimpice din China, strategia energetica a Uniunii Europene, invatamant si vizele de care romanii si bulgarii au nevoie pentru a merge in Canada si SUA.

Subiect: Iran (Marţi, 24 iunie 2008, 12:44)

Autor: Inima de Leu

Ce parere aveti despre situatia din Iran? Intentioneaza guvernul de la Teheran sa se doteze cu bomba atomica? Cat de drastica trebuie sa fie interventia comunitatii internationale pentru a preveni asa ceva?

Sustineti interventia militara impotriva banuitelor instalatii nucleare iraniene?

Credeti ca SUA sau Israelul ar putea lua o astfel de masura unilateral, fara sa se consulte cu comunitatea internationala?

  • Marea Britanie este de acord ca presiuni diplomatice suplimentare să fie exercitate de către Consiliul de Securitate al ONU asupra Iranului, pentru ca această ţară să îşi îndeplinească obligaţiile asumate. Iranului i s-a oferit o alegere clară: fie cooperează şi se bucură de benefiicile aferente, fie va fi izolat dacă nu o face.
  • Cât despre acţiunea militară, atât premierul, cât şi ministrul de Externe de la Londra au precizat că nimeni nu plănuieşte o intervenţie militară împotriva Iranului. Aceasta este, de altfel, şi poziţia Guvernului SUA.

Subiect: JO Beijing (Marţi, 24 iunie 2008, 13:03)

Autor: Dan

As dori sa stiu opinia domniei sale in privinta organizarii JO in China in acest an si daca are cunostinta de participarea vreunei personalitati politice din Anglia la ceremonia de deschidere.

Multumesc,

Dan

  • Am spus foarte clar că Londra nu sprijină boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Marea Britanie este hotărâtă să coopereze cu China pentru ca acestea să fie un real succes. După cum ştiţi, noi vom găzdui în 2012 Jocurile Olimpice. 
  • Premierul britanic va participa la ceremonia de încheiere a Jocurilor, iar la deschidere Marea Britanie va fi reprezentată de parlamentarul Tessa Jowell, secretar de stat pentru Jocurile Olimpice.

Subiect: Preturile in Marea Britanie (Marţi, 24 iunie 2008, 13:11)

Autor: Horia

De sunt preturile atat de mari in Marea Britanie, comparativ cu restul Europei? Poate nu o sa vi se para o intrebare pertinenta, dar ea are legatura cu mersul economiei britanice in contextul european.

Multumesc.

  • Nu cred ca preturile din Marea Britanie sunt mai mari decât în alte state vest-europene. Sunt puţine locuri în Europa unde îmbrăcămintea este mai ieftină ca la Londra, şi mă refer aici la raportul calitate/preţ. Iar deschiderea pieţelor şi globalizarea, într-un cuvânt concurenţa, contribuie la menţinerea preţurilor la un nivel rezonabil.

Subiect: Acces la viata culturala (Marţi, 24 iunie 2008, 13:26)

Autor: Mirela

Domnule Ambasador,

Numarul cetatenilor britanici care vin sa munceasca sau sa faca afaceri in Romania este in crestere (fie si daca ne luam numai dupa numarul curselor directe Londra Bucuresti si gradul de ocupatie a acestora). Cum va implicati in a oferi expatilor acces la viata culturala a Romaniei si in speta a Bucurestiului? Ce proiecte culturale in limba engleza desfasoara Ambasada si Consulatul UK? Colaborati cu institutii culturale bucurestene pentru a oferi expatilor evenimente in limba materna?

Va orientati catre evenimentele "main stream" sau sustineti si accesul la evenimente "underground".

In aceeasi ordine de idei, cum stimuleaza Ambasada implicarea expatilor in viata comunitara? Experienta mi-a aratat ca cetatenii britanici veniti in Bucuresti refuza sa se implice de orice natura in "cultura" locala. Atitudinea este mai degraba una de dispret si reticenta. Care este pozitia Dvs. fata de acest lucru? Ce intreprinde Ambasada direct pentru a promova o imagine reala a Romaniei si a incuraja o atitudine constructiva a expatilor?

Va multumesc!

  • Într-adevăr, schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi România sunt în plină expansiune - de exemplu peste 3.300 de firme britanice sunt active în România - şi, evident, aceasta îi încurajează pe conaţionalii mei să se urce în cursele aeriene cu destinaţia România.
  • Cooperăm strâns cu birourile British Council din România - la Bucureşti, Iaşi şi în Cluj- Napoca. British Council este o poveste de real succes în România - de altfel, sărbătoreşte anul acesta 7 decenii de activitate aici. British Council este o instituţie extrem de activă, care se bucură de popularitate şi prestigiu.
  • Pentru a afla mai multe despre activităţile lor, colegii mei de la British Council România vă recomandă să vă abonaţi la buletinul electronic săptămânal InBrief, pe site-ul www.britishcouncil.ro.
  • Un exemplu concret de eveniment este Noaptea Institutelor Culturale, de vineri 26 iunie. http://www.britishcouncil.ro/nic/inregistrare.php
  • Şi eu voi lua parte la o dezbatere interactivă cu acest prilej. Va fi o seară interesantă, cu teatru, film, muzică, poveşti ale expaţilor etc.

Subiect: strategie energetica (Marţi, 24 iunie 2008, 13:27)

Autor: Mihai

Credeti ca este necesar ca UE sa stabileasca o strategie energetica la nivelul intregii Uniuni?

Considerati ca energiei nucleara va juca un rol important in viitor in lupta pentru castigarea independentei energetice si a sfarsitului erei hidrocarburilor (petrol, gaze etc).

  • Da, sprijinim pe deplin dezvoltarea politicii energetice europene.
  • Este pozitiv faptul că Marea Britanie şi România au abordat provocările majore din domeniul energetic împreună, ca parteneri în Uniunea Europeană. Mă refer în special la acordul energetic obţinut la Consiliul European din primăvara anului trecut şi care va transforma spaţiul comunitar într-unul foarte competititiv şi sigur din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon.
  • Uniunea Europeană are un plan de combatere a schimbărilor climatice şi creştere a eficienţei energetice, aşa numitul pachet de măsuri 20/20/20. Acesta prevede o reducere de cel puţin 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020, comparativ cu nivelul înregistrat în 1990 şi un aport de 20% al energiilor regenerabile în consumul total de energie, tot până în anul 2020.
  • Guvernul britanic consideră că sunt necesare cât se poate de multe variante de resurse energetice cu emisii reduse de carbon, inclusiv energia nucleară. Trebuie să ne asigurăm că nu vom deveni dependenţi de o singură sursă generatoare de electricitate.

Subiect: Basarabia (Luni, 23 iunie 2008, 11:42)

Autor: IR

Care e pozitia Marii Britanii fata de situatia Basarabiei? exista vreo sansa sa scape de tutela Moscovei?

  • Pot să vă spun că Marea Britanie şi România lucrează ca parteneri în cadrul Uniunii Europene, pentru a oferi sprijin Republicii Moldova pe parcursul său european.

Subiect: zi deosebita pentru dumneavoastra, domnule ambas

Autor: MAGDALENA DANIELA POLLI

Ce sanse are Romania (care aspira la o accelerata dezvoltare economica si are inca locuri cu o minunata si salbatica natura) , in contextul unei societati crude si avide de profit, sa isi stopeze taierile necontrolate de paduri si poluarile industriale nesanctionate

  • Creşterea bugetului Ministerului Mediului, anul acesta, este un semnal încurajator şi sper ca acest lucru să le permită colegilor mei din Minister să pună în practică multe dintre proiectele foarte bune despre care am auzit. Noi am colaborat foarte bine cu Ministerul şi cu domnul Korodi, la evenimente publice despre schimbările climatice şi întâlniri cu experţi britanici cum ar fi unul din autorii raportului Stern, Dimitri Zenghelis. Am lucrat şi cu o serie de ONG-uri verzi şi şcoli tocmai pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra necesităţii protecţiei mediului înconjurător.
  • În ceea ce priveşte limitarea defrişărilor, vă pot spune că Marea Britanie şi Uniunea Europeană acţionează prin intermediul G8 şi al ONU cu scopul de a obţine sprijin internaţional pentru reducerea emisiilor rezultate din defrişări.

2. Cum ati recomanda sa actioneze societatea civila (cam fara reactie prin compromisurile ei), pentru a taia din ramurile coruptiei si a obtine rezultate sanatoase in lupta anticoruptie, intr-o societate romaneasca bolnava?

  • Am oferit detalii asupra acestui subiect într-un raspuns anterior.  

3. Invatamantul romanesc este plin de compromisuri pentru promovarea nestiintei (de la Minister si pana la relatiile profesor-elevi-parinti). Cum se pot limpezi aceste ape murdare pentru a avea noi generatii mai responsabile?

  • Similar cu situaţia din alte state ale Uniunii Europene, şi învăţământul românesc trebuie să se alinieze la cerinţele secolului douăzeci şi unu. În acest sens, este important ca sistemul de învăţământ să dispună de un buget adecvat în continuare şi să menţină eforturile pentru eliminarea sistemului şpăgilor.
  • Personal, cred că  relaţiile profesor-elevi-părinţi sunt foarte importante pentru un sistem educaţional de succes.
  • Sper ca şi noi, britanicii, să putem contribui la alinierea europeană a învăţământului românesc. Marea Britanie are o relaţie foarte apropiată cu România în acest domeniu, prin activitatea British Council. În acelaşi timp, avem o relaţie de colaborare foarte bună cu Ministrul Educaţiei Adomniţei. Acesta s-a aflat la Londra la începutul acestui an, pentru un schimb de experienţă cu colegii britanici despre utilizarea sistemelor IT în educaţie.

Va multumim pentru implicare si sprijin.

Subiect: Comisiunea Europeana a Dunarii

Autor: Raducu

Sir Charles Augustus Hartley , inginer sef al acestei Comisiuni (CED 1856-1939)) este supranumit "Parintele Dunarii' pentru studiile hidrologice si hidrotehnice desfasurate la Sulina la varsarea Dunarii in marea Neagra si pe fluviul Dunararea.

O personalitate de rang mondial la timpul sau.

Regularizeza fluviul Mississipi (1875) , executa planurile de modernizare a portului Odesa si cistiga marele premiu al Imparatului Rusiei, regularizeza Donul, Gangele.

Consultant Membru al Comisiei tehnice internationale pentru Suez , Panama ...

Consultant al Guvernelor: Romaniei, Indiei, Egiptului, Austriei, Rusiei, Bulgariei.

Sulina a fost a doua Patrie pentru Hartley.

Anglia se poate mindrii ca afost prezenta la Sulina inca din 1856, se poate mindrii si mai mult , acum, cind Sulina devine terminal pentru navele de croaziera fluviala din bazinul Dunarii ca tara membra a UE.

Intrebare :

Daca Domnia Sa considera ca necesar ca ambasada Marii Britanii sa se implice in ridicarea unui monument sau macar al unui bust , in Sulina, al acestei personalitati atit de reprezentative pentru patria sa .

  • Am auzit de povestea lui Sir Hartley. M-aş bucura să văd propunerea dumneavoastră pusă în practică. Ambasada nu dispune de fonduri pentru acest gen de activităţi, dar putem încerca să ne adresăm sectorului privat cu o propunere de finanţare. 

Subiect: Domnule Ambasador, (Luni, 23 iunie 2008, 11:56)

Autor: ADRIAN

Cat credeti ca va mai rezista NATO? Influenta economica a UE ,va duce la destramarea acestei aliante ,pentru a reduce implicarea SUA in Europa ?

  • UE şi NATO acţionează în cadrul unui parteneriat puternic, cu implicaţii la nivel global. Iar România şi Marea Britanie, alături de celelalte state din Alianţă, dar şi din UE au o colaborare foarte bună cu SUA. Am oferit mai multe detalii despre relaţia Marea Britanie - SUA într-un răspuns anterior.

Subiect: Transnistria (Luni, 23 iunie 2008, 12:29)

Autor: Alex

Domnule Ambasador,

La ora actuala Transnistria este o zona de non drept , de insecuritatea la marginea Europei. Este o zona artificial creata de Moscova pt a isi asigura o prezenta l aportile Europei. Este o zona care se caracterizeaza prin trafic de arme, terorism, trafic de fiinte umane, coruptie generalizata. Unul dintre ultimele bastioane ale comunismului. Presedintele Traian Basescu a evocat recent posibilitatea ca Transnistria sa constituie o moneda de schimb cu Ucraina in schimbul fostelor teritoriilor romanesti din Ucraina. Acest lucru ar permite Transnistriei sa fie inglobata intr-o structura statala solida si interesele NATO ar fi satisfacute. Ucraina ar putea impiedica astfel veto ul Romaniei in cazul unei aderari la NATO Aceasta constitui un castig si pt Romania in perspectiva unei integrari viitoare a Moldovei si pt NATO deoarece si-ar impune automat prezenta in Moldova si ar elimina o zona de insecuritate de la portile Europei. Care este pozitia dvs. fata de situatia prezentata?

  • Marea Britanie rămâne, ca stat membru al Uniunii Europene, puternic implicată în procesul de identificare a unei soluţii pentru Transnistria. Regimul ilegal din Transnistria este un focar al crimei organizate şi al traficului cu persoane şi cu droguri, care afectează atât Republica Moldova, cât şi Ucraina.  
  • Marea Britanie încurajează formatul de negocieri "cinci plus doi". Negocierile privind viitorul Transnistriei trebuie să fie transparente.

Subiect: Vize (Luni, 23 iunie 2008, 13:26)

Autor: Mihai

Puteti sa ne spuneti daca Home Office UK intentioneaza sa creeze un sistem prin care aplicantii pentru o viza sa fie serviti in termen legal si intr-un mod civilizat?

  • În primul rând, o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, cetăţenii români nu mai au nevoie de viză pentru Marea Britanie.
  • Pentru terţe părţi, recomand accesarea unui website extrem de util - www.ukvisas.gov.uk, unde se găsesc toate informaţiile necesare.

Subiect: Axa Washington-Londra-Bucuresti (Luni, 23 iunie 2008, 21:21)

Autor: NICOLAE TOBOSARU

Stimate domnule ambasador,

va rog sa ne spuneti : Care este parerea Guvernului Marii Britanii fata de strategia de politica externa a presedintelui T.Basescu, numita de acesta ,,Axa Washington-Londra-Bucuresti,,?

  • România a dezvoltat parteneriate puternice atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi pe axa transatlantică.
  • Forţele române şi britanice sunt alături în lupta împotriva terorismului în Irak şi în Afganistan. Cele două ţări au menţinut, de-a lungul timpului, o legătură strânsă în domeniul apărării, având aceeaşi viziune  că forţele armate sunt  “o forţă ce luptă pentru binele lumii”.
  • Totodată, la nivel european, Marea Britanie şi România lucrează strâns în domenii cheie precum justiţie şi afaceri interne, politica agricolă comună, administraţie publică, fonduri structurale, schimbări climatice şi securitate energetică, responsabilitate socială.

Subiect: drepturile omului (Luni, 23 iunie 2008, 23:09)

Autor: Cecile

Am vazut parca tot pe Hotnews ca Reporterii fara Frontiere ii cereau presedintelui Basescu sa nu se duca la Olimpiada de la Beijing din cauza (lipsei) drepturilor omului din China. Scrisoarea catre presedinte facea referire la trecutul comunist al Romaniei. Din povestea cu apelul RfF, mi-a atras atentia referirea la trecutul comunist al Romaniei. Pentru britanici, are Romania, la ora asta, ceva de zis in chestiuni ce tin de drepturile omului? In China? Sau cel putin pe unde-i doare pe englezi - Irak? Rusi? Daca Romania are de zis ceva, ce are si de ce ar baga-o cineva in seama?

  • Marea Britanie este foarte preocupată de problematica respectării drepturilor omului, fapt demonstrat şi de poziţia sa extrem de clară pe subiecte precum violenţele din Zimbabwe şi situaţia din Myanmar. 
  • Cred cu tărie că România, care a trăit ororile comunismului, dispune de autoritatea morală necesară pentru a lua poziţie pe acest gen de probleme. 

Subiect: Vize SUA/Canada/Australia (Marţi, 24 iunie 2008, 10:37)

Autor: Vlad

Credeti ca Statele Unite ale Americii, Canada si Australia vor trata in curand cetatenii Romaniei si Bulgariei in acelasi mod cu cetatenii celorlalte state ale Uniunii? Cu alte cuvinte, care este pozitia statelor UE vis-a-vis de acest tratament discriminatoriu?

  • Vă pot spune că suntem de acord cu poziţia Comisiei Europene, care a spus recent că, citez, "este corect ca toţi cetăţenii statelor membre să poată călători fără vize peste Atlantic". Toate statele UE trebuie tratate într-un mod nediscriminatoriu.