Ministrul italian de Interne Roberto Maroni va trimite fortele de ordine in taberele de nomazi de la periferiile oraselor pentru a lua amprentele digitale ale tuturor locuitorilor acestora, inclusiv copiilor, relateaza presa italiana citata de AFP. Presedintele UNICEF Italia a avut o reactie prompta, exprimandu-si "stupefactia si grava preocupare" fata de masura decisa de Ministerul de Interne.

"Nu este vorba despre o evidenta pe baze etnice, ci de o garantie suplimentara pentru protectia drepturilor lor", a justificat ministrul italian aceasta masura in fata Comisiei de Afaceri Constitutionale din Camera Deputatilor. "Luam si amprentele minorilor pentru a evita fenomene precum cersetoria. Parintii lor isi vor pierde drepturile asupra lor daca ii vor trimite la cersit si nu la scoala", a spus ministrul.

Masura este vazuta ca un recensamant care va ajuta la garantarea drepturilor celor care indeplinesc conditiile pentru a ramane in Italia si a trai in conditii decente. In ciuda explicatiilor lui Maroni, au exista imediat reactii care condamnau o astfel de masura. "Guvernul aduce in discutie fundamentele solidaritatii, luand amprentele copiilor ca si cum ar fi niste criminali", a spus Rosy Bindi, membra a opozitiei italiene.

La randul sau, presedintele UNICEF Italia, Vincenzo Spadafora, si-a aratat "supefactia si grava preocupare" fata de o astfel de masura. "Am vrea sa-i propunem - pentru a respecta principiul egalitatii itnre toti copiii - sa amprenteze si toti copiii italieni. Copiii romi nu sunt diferiti de ceilalti si nu pot si nu trebuie tratati ca nbiste adulti", a subliniat el.

Guvernul condus de Silvio berlusconi a adoptat recent masuri de siguranta, in baza carora imigratia clandestina este un delict si imigrantii pot di indepartati mai usor de pe teritoriul Italiei. Aceste masuri de siguranta ii vizeaza in special pe romii proveniti din Romania. Potrivit cifrelor oficiale, in Italia traiesc 342.200 de romani, insa organizatia caritas a evaluat numarul acestora la 556.000. Dintre acestia, 140.000 sunt nomazi.