Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cere stoparea procesului de colonizare in Ierusalim, considerat de liderul de la Paris drept principala piedica in realizarea pacii intre Israel si palestinieni. Sarkozy, care a inceput duminica o vizita in Israel si in teritoriile palestiniene, urmeaza sa lanseze un nou apel, in fata Knesset-ului, pentru crearea statului palestinian.

"Motivul pentru care sunt aici este ca sunt mai convins ca niciodata ca siguranta Israelului va fi cu adevarat asigurata doar in momentul crearii unui al doilea stat, statul palestinian", a spus Sarkozy, imediat ce a ajuns in Israel.

Intr-un interviu publicat astazi de ziarul palestinian Al-Quds si citat de AFP, liderul de la Paris afirma ca "sistarea procesului de colonizare, principalul obstacol in calea pacii, este primordiala". "Condamnam orice decizie unilaterala care prejudiciaza reglementarea finala si afecteaza viabilitatea viitorului stat palestinian si procesul politic in curs", a spus Sarkozy.

In opinia sa, Ierusalimul are vocatia de a deveni capitala a doua state: "Nu va putea exista pace prin excluderea Ierusalimului, Orasul Pacii, care are vocatie, dupa parerea mea, sa devina capitala a doua state. Bineinteles, la momentul oportun, comunitatea internationala si in special UE vor putea contribui, prin intermediul garantiilor, la aplicarea solutiilor practice pentru a asigura implementarea acordului, fiind vorba, in special, de problema accesului la Locurile Sfinte", a precizat el.

Presedintele Frantei a deplans, in interviul acordat ziarului palestinian, blocada impusa de Israel Fasiei Gaza: "Un milion si jumatate de oameni, femei si copii sunt inchisi in acest teritoriu. Mentinerea blocadei este contraproductiva si conduce la pedepsirea colectiva a populatiei civile".

Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy va lansa din nou, in fata Knesset-ului (Parlamentul israelian), apelul pentru crearea unui stat palestinian si va cere israelienilor sa isi "asume riscuri pentru pace, imediat".

"Bineinteles ca e nevoie de multa putere pentru a exista. Bineinteles ca nu se poate ceda in fata terorismului", i-a transmis Sarkozy premierului israelian Ehud Olmert, adaugand insa ca "pacea nu se construieste doar cu forta, ci prin dialog si sprijin".

"De fiecare data cand Israelul a infaptuit ceva maret, a facut-o in numele pacii, si nu al razboiului", a declarat Nicolas Sarkozy.

Vizita presedintelui francez vine dupa ce, la mijlocul saptamanii trecute, Israel si gruparea Hamas au incheiat un armistitiu in Fasia Gaza. Acordul prevede incetarea tirurilor palestiniene asupra Israelului si a atacurilor israeliene, precum si reducerea progresiva a blocadei impuse de statul evreu in Fasia Gaza.

Armistitiul a fost negociat cu medierea Egiptului, in conditiile in care Israelul a refuzat discutiile directe cu miscarea Hamas, pe care o considera organizatie terorista.