Zeci de europeni, inclusiv din Romania, s-au antrenat in tabere de terorism situate in regiunile tribale pakistanze, in ultimele luni, sustine ABC News, citand surse din serviciile secrete americane. Oficialii americani se tem ca acest fenomen ar putea fi inceputul unui nou tip de terorism afiliat al-Qaeda.

Sursele citate afirma ca teroristii provin din tari precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Romania si Estonia si sunt antrenati pentru a comite atentate in Europa si in Statele Unite.

Un raport al Europolului din aprilie 2008 nota, de asemenea, ca un numar tot mai mare de europeni sunt antrenati in Pakistan, ulterior fiind "implicati sau suspectati de implicare in acte teroriste in UE."

Sursele din serviciile secrete spun ca regiunile tribale aflate la granita dintre Pakistan si Afganistan au devenit, in ultimii ani, un adevarat rai pentru recrutarea si antrenarea teroristilor.

Intr-o serie de declaratii oficiale, dar putin observate de public, oficiali americani au declarat ca exista presupunerea ca al-Qaeda si-a realizat unul dintre scopurile majore: recrutarea si antrenarea unor viitori teroristi din statele vestice.

"Sunt recrutate persoane din Europa. De ce? Daca esti cetatean european, nu ai nevoie de viza pentru a calatori in Statele Unite", a afirmat, in martie, Mike McConnell, directorul pentru Informatii Nationale al SUA.

Surse din serviciile secrete au declarat pentru ABC News ca administratia americana incearca sa loveasca lideri cheie aflati in regiunea tribala cu avioane tip Predator si au reusit, recent, sa ucida unul dintre liderii care coordona activitatile europene.