La Moscova a inceput vizita prim-ministrului Moldovei, Zinaida Greciana. Astazi, ea va avea convorbiri cu Vladimir Putin, unde va fi analizata o serie intreaga de probleme, printre care procesul de reglementare a conflictului transnistrean, emigratia si tarifele la gaze naturale. Seful guvernului de la Chisinau, scrie Nezavisimaia Gazeta, este o figura bine cunoscuta atat in executivul rus, cat si in Gazprom. De-a lungul ultiminilor cinci ani, in calitate de vicepremier ea a fost, de asemenea, principal negociator al Chisinaului in dialogul cu Gazprom.

Actuala vizita este prima in noua calitate de sef al guvernului de la Chisinau. Surse din executivul moldovean au declarat ca principala tema a discutiilor cu omologul rus va fi nu gazul, ci Transnistria. Desi aceasta chestiune nu este de competenta premierului, tema transnistreana fiind o prerogativa a presedintelui moldovean şi fara aprobarea lui nimeni nu se baga in aceasta chestiune.

Dar, cum se stie, la 6 iunie, la Sankt-Petersburg, Voronin a trecut inca o data in revista cu Putin problemele legate de procesul de reglementare, iar Greciana are misiunea de a-i prezenta colegului de la Moscova ce anume va fi şi se face deja in aceasta directie. Mai ales ca Putin a trimis in Transnistria o delegatie guvernamentala, formata din reprezentanti ai ministerelor de ramura. Astazi, ei sunt la Tiraspol pentru a acorda ajutor populatiei din zona si pentru a elabora masuri de intensificare a relatiilor economice.

Cei doi vor analiza, in egala masura, aspecte privind colaborarea din spatiul CSI, a carei presedintie ar urma sa fie preluata, de la 1 ianuarie 2009, de Moldova.

Chiar daca nu figureaza ca prioritara, problema gazelor naturale va fi abordata, mai ales ca Greciana si-a propus si o intrevedere cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller. Motivul: Chisinau a anuntat cresterea consumului de gaze si a ridicat chestiunea contractelor directe cu furnizori din Asia centrala. Expertii cred ca partea moldoveana va incerca sa negocieze un pret la gaze avantajos jucand cartea transnistreana. Chisinau ar putea accepta unele compromisuri in dialogul cu Tiraspol, daca va primi, in schimb, garantii economice vizand, in special, pretul la gazul natural.