Senatul italian - majoritatea de dreapta mai exact - a votat miercuri un amendament la legea sigurantei prin care sunt amante cu un an procesele pentru fapte care sunt pedepsite cu mai putin de 10 ani de inchisoare. Asociatia Nationala a Magistratilor din Italia a luat pozitie, aratand ca in acest caz sunt peste 100.000 de procese, iar decizia "va ingenunchia justitia penala si va crea un haos fara precedent". Numai ca o astfel de decizie il scapa pe premierul Silvio Berlusconi de procesul in care este acuzat de dare de mita.

"Refuzam sa credem ca suspendam 100.000 de procese pentru a evita unul singur. Ar fi extrem de grav", a spus secretarul general al Asociatiei Nationale a Magistratilor din Italia, potrivit AFP. Si totusi, amendamentul pe care opozitia de stanga l-a numit "Salvati-l pe premier" a primit 160 de voturi pentru si 11 contra, in conditiile in care senatorii de stanga ai Partidului Democrat si aliatii lor din Italia Valorilor au parasit sala in semn de protest.

Amendamentul prevede ca procesele pentru fapte foarte grave, a caror pedeapsa depaseste 10 ani, au prioritate in justitie. Toate procesele pentru fapte comise inainte de 20 iunie 2002 vor fi suspendate timp de un an.

Conform AFP, Berlusconi a recunoscut luni - in cel mai virulent atac la adresa magistratilor de cand a revenit la putere in aprilie - ca aceasta masura se va aplica si "in cazul unuia dintre procesele fanteziste pe care magistratii extremei stangi mi l-au intentat in scopuri politice". Berlusconi este judecat pentru coruptie, alaturi de fostul sau avocat britanic, David Mills. Premierul italian este acuzat ca i-a dat avocatului 600.000 de dolari pentru marturii false in favoarea sa, in justitia italiana, intr-un proces de la sfrsitul anilor '90. Avocatii lui Berlusconi au cerut marti recuzarea judecatoarei Nicoletta Gandus, care prezideaza instanta, dar parchetul Curtii de Apel a respins aceasta cerere, argumentand ca cererea este tardiva. Procesul a inceput la mijlocul lunii martie 2007.

Potrivit publicatiei italiene Il Sole 24 ore sechestrul de persoane, rapirea, furtul din locuinte sunt infractiuni care se pedepsesc cu mai putin de 10 ani de inchisoare si astfel de cazuri vor fi amanate prin aprobarea amendamentului. Santajul, asocierea pentru comiterea de infractiuni, bancruta frauduloasa, proxenetismul, uciderea din culpa medicala si violarea normelor rutiere sunt alte infractiuni din aceeasi categorie.

"Pare ca legislativul a decis ca infractiunile pedepsite cu mai putin de 10 ani de inchisoare sunt bagatele. Dar nu e asa: acest gen de infractiuni reprezinta de fapt 90% dintre infractiuni", au avertizat magistratii italieni.

Acestia au subliniat o serie de paradoxuri ale situatiei create prin aprobarea amendamentului: un student care ii da gratuit unui amic o doza de hasis va fi judecat inaintea unui imigrant ilegal care violeaza o studenta, iar aceeasi soarta o va avea si un tanar care fura un telefon celular pe strada fata de un chirurg care, printr-o grava eroare, omoara un copil pe masa de operatie. Este o masura care va crea "un haos fara precedent" in tribunale si care "ingenungheaza justitia", au conchis magistratii italieni.

Proiectul de lege care contine amendamentul va intra la votul final din Senat marti, dupa care va trece in Camera Deputatilor, unde va trebui votat in aceasta forma pentru a intra in vigoare. Iar cum Guvernul are deja majoritate si in cealalta camera legislativa, se pare ca este o chestiune de timp pana la intrarea in vigoare.