E posibil ca SUA sa fi gasit, in Europa, alta platforma pentru desfasurarea elementelor de aparare aeriana. Este vorba de Lituania, care a demarat din proprie initiativa negocieri in acest sens cu Washingtontul. Reactia furioasa la Moscova nu va intarzia sa apara in viitorul apropiat, scrie cotidianul electronic Gazeta.ru.

„Pot sa confirm ca SUA sunt in discutii cu Lituania. Ideea a apartinut partii lituaniene, iar Varsovia este la curent cu acest lucru”, a declarat un reprezentant al MAE polonez. Potrivit acestuia, Lituania este privita ca varianta de rezerva pentru cazul in care tratativele cu Polonia de amplasare a unei baze de rachete vor esua.

In schimb, ambasada americana la Varsovia a dezmintit informatia, precizand ca „Polonia este partenerul nostru preferabil”. De orice comentarii s-au ferit si responsabilii rusi MAE. „Toate informatiile vor apare zilele acestea”, s-a eschivat biroul de presa al diplomatiei de la Moscova.

De notat, constata publicatia mentionata, ca stirea referitoare la cooptarea Lituaniei in calitate de participant la un proiect care scoate din sarite Rusia a aparut concomitent cu adoptarea de catre acest stat baltic a legii care interzice simbolurile sovietice. Mai mult ca sigur, estimeaza Gazeta.ru, ca reactia Rusiei la declaratia responsabilului MAE polonez va fi una deosebit de negativa. Asa reactioneaza, de regula, Moscova la toate actiunile SUA in planul extinderii prezentelor lor militare in apropierea granitelor ruse.