Liderii europeni incep luni, la Luxemburg, o saptamana de negocieri cruciale pentru a stabili daca Tratatul de la Lisabona, respins prin referendum de catre irlandezi, mai poate fi salvat. Intalnirea ministrilor de externe va culmina, joi si vineri, cu summitul de la Bruxelles care va fi transformat intr-o reuniune de criza, scrie AFP.

Ministrii de externe ai celor 27 de tari din Uniunea Europeana se intalnesc luni la Luxemburg pentru prima data dupa ce irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona.

Duminica, premierul irlandez, Brian Cowen, a declarat ca nu vede o solutie evidenta pentru a se iesi din acesta situatie.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, se intalneste luni cu liderii cehi, pentru a sti daca "se angajeaza sa continue procesul de ratificare".

In acelasi timp, cancelarul german Angela Merkel se va intalni cu premierul polonez Donald Tusk, care vrea sa evite "cu orice pret scenariul unei Uniuni Europene cu doua viteze".

Dar, cea mai importanta intalnire va fi la sfarsitul saptamanii, la Bruxelles, unde premierul irlandez Brian Cowen va fi in centrul atentiei. Liderii europeni vor dori sa afle daca ar putea fi organizat un nou referendum in Irlanda pe tema Tratatului.

Irlandezii au respins joi, prin referendum, cu 53,4% Tratatul de la Lisabona. Pentru a intra in vigoare, documentul trebuie sa fie ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE.