Ceremonia intalnirii liderilor rus si german de la Berlin s-a derulat intr-o atmosfera semi-sarbatoreasca, relateaza Nezavisimaia gazeta. Cortegiul lui Dmitri Medvedev, dirijat de politisti pe motociclete, a oprit la intrarea oficiala in sediul cancelariei germane, unde, imbracata intr-un costum de vara, de un bej deschis, Angela Merkel, isi astepta deja oaspetele. Presedintele si cancelarul s-au indreptat unul spre celalalt cu o infricosatoare sincronizare – miscarile parca se reflectau in oglinda.

In opinia corespondentului ziarului Nezavisimaia gazeta, Medvedev emana incredere si, poate, un pic prea multa fermitate pentru o intampinare atat de calduroasa. Dupa intonarea, de catre orchestra militara, a imnurilor celor doua state, multimea de trecatori si biciclisti adunati in fata portilor a aplaudat zgomotos.

Presedintele si cancelarul, scrie mai departe cotidianul citat, s-au conversat mai bine de doua ore. „Nu ne-a ajuns timpul pentru dezbaterea tuturor punctelor”, a recunoscut, la conferina de presa, Merkel. Fara a ascunde ca una din temele majore ale discutiei au fost „aspectele de politica externa” ale proiectului comun Nord Stream. Merkel a promis ca Germania va face tot posibilul pentru a rapune opozitia statelor europene care amana intentionat procedurile necesare continuarii lucrarilor de constructie a gazoductului din Rusia in Germania prin Marea Baltica.

„Desigur, nu putem influenta asupra procedurilor de eliberare a aprobarilor necesare, dar din punct de vedere politic, trebuie sa ne straduim sa facem astfel incat prejudecatile sa fie depasite. Vad in acest proiect o importanta strategica pozitiva, si trebuie sa spulberam toate indoielile”, a spus Merkel.

Dmitri Medvedev a incercat sa spulbere si alte indoieli ale europenilor. In primul rand nemtilor, care nu au uitat ca Putin este considerat un „germanist”, in timp ce Medvedev a intreprins prima calatorie pete hotare in China. „Nu sunt nici germanist, nici chinezist”, a asigurat Medvedev. „Esential nu este unde m-am dus prima data, nu numerotatia conteaza, ci cum se aranjeaza prioritatile in relatii”. Aici, constata ziarul Vremia novostei, preşedintele s-a contrazis. Cu doar cinci minute inainte, el subliniase ca nu intamplator Germania este prima dintre tarile occidentale pe care el le viziteaza in calitate de sef al statului rus.