Guvernul german a aprobat proiectul de lege privind extinderea competentelor Oficiului Federal de Criminalistica, in lupta impotriva terorismului. Miercuri, ministrii germani au cazut de acord, printre altele, asupra supravegherii video a locuintelor, precum si a perchezitiilor online ale computerelor personale, pe parcursul anchetelor. Disputa in adoptarea „legii BKA“, cum este numita in Germania (BKA=Bundeskriminalamt) dureaza de cativa ani, promotorul ei principal fiind ministrul de interne Wolfgang Schaeuble.

Oficiului criminalistic federal urmeaza a dobandi aceleasi competente, pe teritoriul celor 16 landuri federale, ca si politiile acestor landuri. Argumentul adus este ca retelele de teroristi cunosc bine limitele de actiune ale politiilor regionale germane, deci BKA va putea interveni rapid si in cazul unor atentate planuite la Hamburg, si desfasurate la Munchen sau Berlin.

In pofida unor critici vehemente ale social-democratilor din coalitia de guvernamant, dar si a partidelor de opozitie, Schaeuble a spus ca acesta este un pas important in „arhitectura securitatii din Germania“ si ca proiectul de lege „respecta toate cerintele constitutionale“.

Decizia Curtii Constitutionale germane prevede ca anchetatorii sa poata perchezitiona computerul unei persoane, numai in cazul unui pericol concret si al unei grave faradelegi, iar aceasta doar dupa obtinerea unui mandat judecatoresc. In ce priveste supravegherea locuintelor, nu se exclude faptul ca, pe parcursul anchetelor BKA, si oameni nevinovati pot intra in vizorul criminalistilor.

Seful fractiunii Verzilor, Volker Beck, a afirmat ca ieri a fost „o zi neagra pentru drepturile cetatenilor“ si ca „se continua americanizarea politicii de securitate germane“.