La summitul CSI, lui Medvedev i se va sugera ca este cazul sa accepte idee extinderii NATO, potrivit publicatiei RBK Daily. Demarcarea liniei de frontiera, 1,5 miliarde de dolari pentru poluarea cu carburanti a golfului Kerci si demararea imediata a procedurii de evacuare de pe teritoriul Ucrainei a Flotei din Marea Neagra – iata spectrul aproximativ de probleme pe care presedintele Dmitri Medvedev intentioneaza sa le discute cu omologul sau de la Kiev, Viktor Iuscenko.

Acesta din urma spera, dupa cum scrie RBK Daily, ca noul sau coleg de la Kremlin va confirma imaginea de liberal si va corecta linia dura promovata de Vladimir Putin in privinta Kievului. In special, el spera ca Medvedev va primi cu mai mult calm perspectiva aderarii Ucrainei la NATO. Acelasi lucru spera si liderul georgia, Mihail Saakasvili. Duma de stat a propus presedintelui si guvernului sa analizeze problema iesirii Rusiei din Tratatul de prietene, colaborare si parteneriat cu Ucraina, in cazul in care Kiev va realiza primul pas spre primirea in NATO, si anume va adera la Planul de actiuni al Aliantei, lucru dorit, in egala masura si de Tbilisi. Partea rusa a declarat deja ca nazuintele atlantice ale Ucrainei vin in dezacord cu tratatul de baza, in virtutea caruia Moscova recunoaste Ucraina in granitele ei actuale (implici si drepul ei asupra Crimeii).

In pachet cu acest document a fost incheiat un acord privind stationarea Flotei rusesti din Marea Neagra la Sevastopol pana in anul 2017, cu dreptul de prelungire a contractului. Admistratia Iuscenko, ferm inscrisa pe drumul catre NATO, vrea acum evacuarea fara intarziere a flotei. Mesajul Dumei de stat catre Kremlin si Casa Alba (denumire simbolica data sediului guvernului, instalat in fostul sediu al Sovietului suprem), a devenit un fel de „pregatire artistica” pentru summitul neformal de la Sankt-Peterburg, unde Medvedev va trebui sa faca fata unor negocieri deloc usoare cu colegii lui care bat la usa NATO.

Presedintele Centrului ucrainean pentru studii sociale, Andrei Ermolaev, crede ca „daca Ucraina renunta la proiectul sau de aderare la NATO, in secunda urmatoare Moscova va uita de Sevaspotol”.

E adevarat, Moscova dispune si de alte parghii de influentare asupra Kievului si Bruxellesului. Ieri, deputatul Semion Bagdasarov a propus denuntarea acordului dintre NATO si Rusia privind tranzitul aerian de armament si militari in Afganistan, si sa ceara Uzbekistanului, Kirghiziei si Tadjikistanului sa evacueze bazele NATO in schimbul unei politici migrationiste mai prietenoasa.