Alegerile parlamentare anticipate desfasurate astazi in Macedonia au fost marcate de numeroase incidente, in urma carora o persoana a fost ucisa si mai multe ranite, transmite BBC.

Scrutinul a fost suspendat in cinci regiuni din republica din cauza incidentelor.

In regiunea Aracinovo, locuita de albanezi, s-au inregistrat mai multe confruntari armate, intre politisti si persoane inarmate. O persoana a fost ucisa in schimbul de focuri.

Alegerile au fost organizate dupa ca Grecia s-a opus, prin veto, aderarii tarii la NATO, din cauza unei dispute legate de denumirea republicii. Atena sustine ca numele de Macedonia ar putea implica o pretentie teritoriala, din cauza ca este similar cu cel al unei regiuni grecesti.

De asemenea, coalitia de guvernamant din Macedonia este divizata in ceea ce priveste recunoasterea independentei Kosovo. Un sfert din populatia tarii este albaneza.

Campania electorala a fost marcata de violente, intre care atacuri cu grenada asupra sediilor unor partide.

Alegerile de astazi ar putea determina daca Macedonia este pregatita sa adere la NATO si UE si sa continue procesele de reforma.

Sondajele de opinie indica faptul ca alegerile vor fi castigate de o coalitie grupata in jurul Organizatiei Odrin-Partidul Democratic pentru Unitatea Macedoniei (IMORO-DPMU) al premierului Nikola Gruevski. Aceasta va obtine, conform estimarilor, 33% dintre voturi, asigurandu-si majoritatea simpla in Parlament.

Uniunea Social-Democrata a Macedoniei este creditata cu 11% dintre voturi, urmata de partidele albaneze Uniunea Democratica a Integrarii si Partidul Democratic al albanezilor, cu 8-9% din optiunile de vot.