"Cursa pentru Polul Nord a fost anulata", au declarat miercuri cele cinci tari riverane ale Oceanului Arctic, dupa un summit de o zi ce a avut ca scop discutarea controverselor teritoriale si a consecintelor incalzirii globale.

Potrivit agentiei AFP, ministrii de externe din Rusia, Canada, Statele Unite, Norvegia si Danemarca si-au afirmat dorinta de a coopera pentru a proteja mediul acestui ocean, precizand ca o serie de masuri in conformitate cu legile internationale vor fi adoptate curand.

"Nu mai exista nicio cursa pentru Polul Nord. A fost anulata”, a declarat ministrul danez de externe, Per Sig Moeller. La randul sau, ministrul rus Serghei Lavrov a fost de parere ca o asemenea cursa nici nu a existat, fiind inventata de presa internationala.

Participantii la reuniune au mai promis sa-si intareasca cooperarea bazata pe incredere mutuala si transparenta, cooperarea constand in adunarea de date stiintifice despre platoul continental, protejarea mediului marin si alte cercetari stiintifice.

Zona Oceanului Arctic a devenit in ultima perioada un adevarat camp de lupta intre cele cinci natiuni arctice. Sub intinderea de gheata a Polului Nord se ascund comori la care toata lumea ravneste: rute navigabile, diamante, aur si vaste rezerve de gaze naturale si petrol.

Topirea ghetii polare a lansat o adevarata cursa a revendicarilor teritoriale in aceasta parte a lumii, aducand in discutie legendarul Pasaj de Nord-Vest, o legatura intre Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific cu o importanta comerciala colosala, dar si discutii intense despre resursele de gaze naturale si petrol din plaforma continentala, in cazul in care topirea ghetii va permite exploatarea lor.

Astfel, in timp ce Canada si SUA incearca sa ajunga la un acord in privinta suveranitatii asupra Pasajului de Nord-Vest, din Oceanul Arctic, Rusia si Danemarca se intrec in expeditii la Polul Nord. Nici Norvegia nu lipseste din peisaj, ea cerandu-si drepturile indiferent de deciziile comunitatii internationale.

De asemenea, in vara anului trecut, Rusia si-a plantat drapelul pe fundul oceanului, la Polul Nord, si a revendicat platoul continental din regiune, ceea ce a provocat reactii dure ale statelor vecine.