Administratia de la Kremlin a emis un decret prin care mamele care vor naste cat mai multi copiii vor fi decorate. Initiativa are si o explicatie: rezolvarea crizei demografice din Rusia. Totusi, masura aminteste de perioada sovietica, relateaza Daily Telegraph citat de Mediafax.

Guvernul a propagat ideea potrivit careia este datoria patriotica a fiecarei mame sa aiba cel putin trei copii. Multe familii si-au asumat aceasta datorie, astfel incat graviditatea a devenit una dintre cele mai noi mode in randul femeilor.

Decretul care prevede decorarea parintilor cu "Ordinul de Onoare parentala" a fost semnat de presedintele Dmitri Medvedev. Aceasta distinctie reprezinta ultima incercare de a reactiona fata de criza demografica din Rusia. Populatia Rusiei este de 142 de milioane de locuitori, insa se confrunta cu o scadere de peste 700.000 de persoane anual, pana in 2050 populatia riscand sa se injumatateasca.

Totusi, expertii estimeaza ca sansele redresarii crizei populatiei sunt reduse, in mare parte deoarece sunt prea putine femei cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani in Rusia.

Insa principalul motiv identificat de experti ar fi speranta redusa de viata din Rusia, care, in cazul barbatilor, ajunge pana 58 de ani. Carcotasii sustin ca Putin nu a vrut sa precizeze adevarata cauza a crizei - "alcoolimsul in crestere", deoarece si-ar fi pierdut popularitatea.