Autoritatile din China au anuntat ca 9.600 de persoane au murit in urma seismului produs in aceasta dimineata in sud-vestul tarii, transmite China Noua. Cel putin 900 de elevi sunt ingropati de vii in doua scoli din regiune, dupa ce imobilele s-au prabusit in urma seismului cu magnitudinea de 7.8 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimtit chiar si de locuitorii din Beijing, dar si de cei din Thailanda si Vietnam.

Autoritatile anuntasera initial ca cel putin 107 oameni au murit si 100 au fost raniti in urma seismului, iar numeroase cladiri s-au prabusit.

Cutremurul s-a produs in regiunea Sichuan, in jurul orei locale 14.28 (9.28 la Bucuresti). Aeroportul din Chengdun a fost inchis in urma seismului. Liniile telefonice au cazut in multe regiuni afectate.

Doua uzine chimice din regiune au fost distruse in urma seismului, existand riscul contaminarii cu amoniac. Peste 80 de tone de amoniac lichid s-au scurs in urma cutremurului.

Locuitorii din Beijing au resimtit timp de doua minute undele de soc ale seismului, care s-a produs la 1.500 de km de capitala chineza. Cutremurul a fost simtit si in Bangkok (Thailanda) si Hanoi (Vietnam).

In Beijing, mii de oameni au fost evacuati de catre autoritati, in special din cladirile inalte. Cei care lucreaza in Satul Olimpic au fost si ei evacuati din cladiri insa instalatiile rezervate pentru Olimpiada nu au avut de suferit. De asemenea, cea mai inalta cladire din China, Jinmao Tower din Shanghai, a fost evacuata de urgenta.

Presedintele Hu Jintao a cerut "eforturi totale" pentru ajutorarea victimelor cutremurului, iar premierul a anuntat ca se va deplasa astazi in regiune, afirmand ca seismul a produs "un dezastru". Mii de soldati au fost trimisi in zonele afectate, in timp ce echipe de salvare sunt pregatite sa intervina.

Oficialitatile se tem ca seismul ar putea avea replici puternice in urmatoarele ore.

Presedintele George W. Bush a transmis condoleante Chinei si a anuntat ca SUA sunt pregatite sa ofere asistenta imediata republicii din Asia.

Vezi citeva imagini filmate de un amator: