Un elev german a corectat un calcul efectuat de NASA in legatura cu pericolul unei posibile coliziuni a unui asteriod cu Terra. Nico Marquardt, in varsta de doar 13 ani, a descoperit ca probabilitatea ca asteroidul Apophis sa loveasca Pamantul este de 1 la 450, fata de calculele facute de NASA, care aratau ca probabilitatea este cu mult mai redusa, de 1 la 45.000, anunta AFP.

Marquardt a observat eroarea dupa ce a consultat calculele telescopice realizate de Institutul de astrofizica din Potsdam (AIP), din apropierea Berlinului. Spre deosebire de NASA, copilul a luat in calcul si posibilitatea ca Apophis, care va trece pe langa Terra pe 13 aprilie 2029, sa se loveasca de minim unul din cei 40.000 de sateliti care se deplaseaza cu o viteza de 3,07 km/secunda in jurul Pamantului.

Daca va avea loc un impact in 2029, Apophis ar putea fi deviat, astfel incat ar putea slovi Terra la urmatoarea trecere pe langa planeta, care va avea loc sapte ani mai tarziu.

Atat NASA cat si Agentia spatiala europene (ESA) au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca tanarul are dreptate.

In cazul unei coliziuni cu Pamantul, asteroidul ar cadea in Oceanul Atlantic, provocand valuri monstruoase si nori densi de praf care vor acoperi cerul pentru o perioada nedeterminata. De asemenea, coastele din jurul Oceanului ar fi distruse.

Apophis, format din fier si iridiu, are un diametru de 320 de metri si o greutate de 200 de milioane de tone.

Amanunte privind controversatul subiect pe site-ul NASA