O vizita in Romania a convins-o pe Hillary Clinton sa sustina dreptul la avort, dupa ce a intalnit femei fortate sa aduca pe lume cat mai multi copii, pentru binele statului comunist, transmite CNN.

Declaratia fostei Prime Doamne a SUA a fost facuta in timpul unei dezbateri in Pennsylvania pe tema credintei la care a participat impreuna cu principalul sau contracandidat pentru nominalizarea democrata pentru Casa Alba, Barack Obama.

In Romania comunista, foarte multi copii erau abandonati si lasati in orfelinate, ceea ce a dus la o epidemie de SIDA, a afirmat Hillary la Messiah College in apropiere de Harrisburg. Ea a afirmat ca fiecare persoana trebuie sa aiba dreptul sa faca "aceasta decizie majora" daca poate sa puna capat unei sarcini si ca avortul trebuie sa ramana "legal si sigur". Clinton a fost in Romania in 1995, la scurta vreme dupa o vizita in China in care a criticat "politica copilului unic" adoptata de guvernul de la Beijing.

La randul sau, Barack Obama a afirmat ca "nu a ajuns inca la o concluzie clara" daca viata incepe inca din momentul conceptiei si ca nu "cunoaste raspunsul la aceasta intrebare". "Ceea ce stiu este ca exista ceva extraordinar de puternic dincolo de viata potentiala si ca acest lucru are o greutate morala pe care o luam in considerare in momentul in care avem aceste discutii", a afirmat senatorul de Illinois.

Atata fosta Prima Doamna, cat si senatorul de culoare si-au reafirmat sustinerea pentru dreptul femeii de a alege si au raspuns intrebarilor legate de eutanasie, SIDA si influenta religiei in vietile lor. Ambii candidati democrati au marturisit ca religia crestina joaca un rol important pentru ei. CNN sustine ca atat Clinton, cat si Obama incearca sa obtina sustinerea liderilor religiosi, care au o influenta importanta in randul alegatorilor americani.

Senatorul republican John McCain a refuzat sa participe la forumul pe teme religioase organizat in Pennsylvania.

Alegeri importante in Pennsylvania, saptamana viitoare

Dezbaterea pe teme religioase din Harrisburg a avut loc cu mai putin de 10 zile inainte de alegerile din Pennsylvania, considerate decisive in lupta pentru nominalizarea democrata.

Barack Obama conduce in acest moment la numarul de delegati (1.414 la 1.243), iar fosta Prima Doamna spera ca va reduce din diferenta printr-o victorie la alegerile de saptamana viitoare. Niciunul dintre candidati nu va reusi sa obtina pana la Conventia din vara din Colorado numarul necesar de 2.024 de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului, ceea ce va face ca balanta sa fie inclinata de asa-numitii superdelegati - lideri si alesi ai democratilor care vor vota si ei la Denver. De altfel, incluzand si superdelegatii, Obama are un avantaj de peste 130 de voturi (1,641 la 1,505).

Un sondaj de opinie realizat de Gallup indica faptul ca, la nivel national, Barack Obama continua sa conduca cu 50 de procente la 41 de procente in fata lui Hillary Clinton in randul alegatorilor democrati. Avantajul lui Obama nu pare sa fi fost afectat de declaratiile sale recente potrivit carora in orasele mici oamenii ar fi mai amarati si, din cauza greutatilor, ei apeleaza la arme sau la religie. Senatorul de Illinois si-a cerut scuze pentru remarcile sale, considerate "elitiste" de catre Hillary Clinton.

Alegerile din Pennsylvania vor avea loc pe 22 aprilie.