47 de milioane de italieni voteaza, astazi si maine, in Italia, unde au loc atat alegeri parlamentare anticipate, dar si alegeri locale pentru conducerea a 2 regiuni, 9 provincii si 613 orase din Peninsula. Favorit in alegeri este considerat liderul dreptei, Silvio Berlusconi, care are un avans in sondaje in fata contracandidatului sau de centru-stânga, Walter Veltroni. Rezultatele oficiale ar putea fi anuntate marti. Printre candidatii pentru consiliul Primariei din Roma se numara si doi romani - actrita Ramona Badescu si Gabriel Rusu, fost consilier adjunct intre 2004 si 2006.

Principalele formatiuni care isi disputa victoria sunt noul Partid Democrat – (PD) condus de Walter Veltroni, si Popolo della Libertà (PDL), coalitia de dreapta condusa de Silvio Berlusconi.

La alegerile administrative pot participa si cetatenii romani, in calitate de neo-comunitari. Romanii pot candida si pentru posturi de consilieri in primarii, dar nu pot aspira la functia de primar sau vice-primar, rezervate prin lege italienilor.

Printre candidatii romani pentru consiliul primariei la Roma se numara actrita Ramona Badescu si Gabriel Rusu, fost consilier adjunct intre 2004 si 2006. Badescu este a doua pe o lista civica de dreapta, iar Rusu sustine Partidul Democrat- coalitia de stanga.

Alegerile au loc dupa ce Parlamentul italian a fost dizolvat de catre presedintele Giorgio Napolitano, in urma unei crize a guvernului Prodi, la doar 2 ani de distanta fata de alegerile precendente

Campania electorala a fost extrem de aprinsa. Partidele mici au acuzat liderii celor doua formatiuni principale ca incearca determine electoratul la un asa zis "vot util". Adica, sa voteze pentru unul din cele doua partide majoritare, pentru a asigura stabilitatea decizionala a viitorului guvern. Opozantii au inventat chiar un termen pentru a descrie presupusul acord, acela de a elimina formatiunile mici: "Veltrusconi". Veltroni si Berlusconi au dezmintit zvonurile din presa.

O alta tema care a inflacarat campania electorala a fost situatia gunoaielor din Napoli si regiunea Campania. Toti candidatii la functia de prim ministru au promis rezolvarea urgenta a problemei. Berlusconi a declarat ca, daca va fi ales prim ministru, prima reuniune de guvern o va desfasura la Napoli.