Controversatul film Fitna, postat pe YouTube de un politican olandez a fost considerat de multi oameni un atac la adresa islamului. Musulmanii s-au gandit sa plateasca cu aceeasi moneda: un saudit a publicat pe Internet un film anticrestin cu versete din Biblie care instiga la violenta, relateaza Der Spiegel in editia electronica. Filmul, care dureaza sase minute, se numeste Schism si a fost postat tot pe YouTube.

Autorul Raed al-Saeed, un tanar de 33 de ani, a preluat versete din Biblie, care instiga la violenta, crima si razboi, pe care le-a alaturat unor inregistrari video cu caracter agresiv. Sunt prezentate imagini din tabere religioase evanghelice in care copiii sunt pregatiti sa formeze "Armata lui Dumnezeu", declaratii ale unei femei predicator dar si un scurt videoclip care prezinta soldati care lovesc niste tineri in Irak. Toate acestea sunt insotite de un comentariu in limba engleza, care arata satisfactia prezentatorului.

La sfarsitul lunii martie, politicianul olandez de extrema-dreapta Geert Wilders a postat pe Internet un controversat film ce critica Coranul. La scurt timp, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a condamnat ferm postarea pe internet a filmului, considerand ca nimic "nu justifica un discurs ostil sau incitarea la violenta".

Filmul, care dureaza aproximativ 15 minute si se intituleaza Fitna (Intrecerea), contine imagini socante ale atacurilor teroriste de la New York, Londra si Madrid, dar, spun analistii, este plin de clisee. De asemenea, organizatiile islamice din Olanda au afirmat ca filmul se incadreaza in limitele legii.

Replica musulmana - Filmul Schism: