Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a afirmat ca nu intentioneaza sa candideze pentru postul de vicepresedinte al SUA in tandem cu John McCain, insa sondaje de opinie recente indica faptul ca cei doi ar infrange perechea democrata in numeroase state importante, sustin CNN si informatii publicate de blogurile de campanie.

Intr-o ancheta de opinie realizata de WNBC si Marist College, tandemul McCain-Rice ar castiga in New York atata in fata lui Hillary Clinton, cat si in cea a lui Barack Obama. Rezultatele sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat statul New York este considerat un fief al Partidului Democrat. La alegerile prezidentiale din 2000, Al Gore a avut o diferenta de 25 de puncte in fata lui George W. Bush in New York, in timp ce, patru ani mai tarziu, candidatul democrat John Kerry a castigat cu aproape 20% mai multe voturi decat republicanul Bush.

Potrivit sondajelor de opinie, McCain si Rice ar castiga alegerile cu trei puncte (49-46) in fata unui posibil tandem Clinton-Obama, in timp ce diferenta ar fi de cinci procente in fata unei candidaturi Obama-Clinton (49-44). O situatie similara se inregistreaza in alte state.

Rezultatele sondajului de opinie au venit la doar cateva zile dupa ce unul dintre principalii strategi ai republicanilor, Dan Senor, a afirmat ca seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, desfasoara o "campanie activa" pentru a obtine nominalizarea Partidului Republican pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite.

“In ultimele saptamani, Condi Rice a dus o campanie activa pentru aceasta", a declarat Senor, adaugand ca secretarul de stat a facut lobby pe langa liderii republicani. El a mentionat o intalnire recenta a conservatorilor din The Americans for Tax Reform la care a luat parte si Condoleezza Rice, prima data cand un secretar de stat viziteaza grupul de republicani.

Analistii afirma ca experienta lui Rice in functii de conducere o recomanda drept un candidat de prima mana, mai ales dupa ce senatorul John McCain, cel care va obtine nominalizarea oficiala a Partidului Republican la Conventia Nationala din septembrie, a insistat mereu in campania sa electorala pe avantejele unui candidat cu experienta. In plus, o candidatura a secretarului de stat ar veni in contextul in care principalii candidati democrati sunt o femeie (Clinton) si un senator de culoare (Obama), ceea ce ar face ca imaginea republicanilor sa fie avantajata.

Rice a respins informatiile potrivit carora intentioneaza sa obtina nominalizarea republicanilor petru functia de vicepresedinte al Statelor Unite, declarand ca doreste sa participe la campanie doar ca simplu alegator. "Am multe lucruri de terminat si apoi voi fi fericita sa ma intorc la Stanford", a afirmat Rice, insa analistii cred ca e posibil ca rezultatele recentelor sondaje sa-i determine pe liderii Partidului Republican sa o convinga pe sefa diplomatiei americane sa accepte nominalizarea ca vicepresedinte.

Informatiile despre Rice au venit la doar cateva zile dupa ce presa americana a afirmat ca fostul vicepresedinte Al Gore "ar putea avea un loc" intr-o viitoare administratie Barack Obama. Potrivit senatorului de culoare, laureatul premiului Nobel pentru Pace ar putea candida impreuna cu el, pe acelasi bilet, pentru Casa Alba.