Presedintele american George W. Bush va merge saptamana viitoare la "Constadt", pe litoralul romanesc al Marii Negre, pentru a se intalni cu "presedintele Vasesque", potrivit transcriptului conferintei de presa sustinute la Casa Alba de consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Statelor Unite, Stephen Hadley, publicat pe site-ul oficial al Casei Albe.

UPDATE: Ambasada SUA la Bucuresti a facut urmatoarele precizari: "Din pacate, transcriptul a fost pus pe pagina de internet inainte de a fi editat si numele Presedintelui Basescu a aparut asa cum a auzit stenografa. Casa Alba isi exprima regretul pentru aceasta eroare, transcriptul a fost corectat si pagina de internet a fost actualizata".

Numele presedintelui roman apare transcris gresit, in comunicatul oficial al Casei Albe, la fel ca numele orasului Constanta, unde este planificata intalnirea celor doi sefi de stat, Bush si Basescu, pe 2 aprilie.

Potrivit oficialului american, George W. Bush se va deplasa in Romania pentru a participa la summit-ul NATO si pentru a avea intrevederi bilaterale cu autoritatile romane. "Romania este un partener apropiat al Statelor Unite si s-a dovedit a fi un aliat de valoare al NATO dupa ce s-a alaturat Aliantei, in 2004", a aratat oficialul american, citat de Mediafax.

Captura de pe site-ul Casei Albe
Foto: HotNews.ro
Conform sursei citate, presedintele Bush va participa ulterior la summit-ul NATO a carui organizare la Bucuresti "este o marturie a modului in care procesul de extindere a NATO a contribuit la transformarea cu succes a Romaniei si a altor noi democratii din Europa Centrala si de Est".

Potrivit programului detaliat al presedintelui american, prezentat de oficialul de la Casa Alba, Bush va sosi la Bucuresti la 1 aprilie, dupa o vizita in Ucraina. Pe 2 aprilie, de dimineata, liderul de la Casa Alba va rosti un discurs la Bucuresti, dupa care se va deplasa la Constanta unde se va intalni cu presedintele Basescu. in cursul aceleiasi zile, el va reveni la Bucuresti pentru a se intalni cu secretarul genral al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, iar apoi va lua parte la o cina de lucru alaturi de liderii statelor NATO.

Stephen Hadley a mai precizat ca joi, 3 aprilie, presedintele Bush "va participa la summit-ul NATO de la Bucuresti, la care sunt asteptate decizii in legatura cu primirea de noi membri". Bush va participa apoi la o reuniune in cadrul summit-ului cu liderii tarilor care vor primi in cursul diminetii invitatia de aderare.

Dupa pranz, George W. Bush va participa la intalnirea dedicata Afganistanului, alaturi de liderii celorlalte state aliate, dar si de presedintele Hamid Karzai, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, statele partenere in Afganistan si reprezentanti ai UE si ai Bancii Mondiale.

Vineri, 4 aprilie, presedintele Bush va lua parte la reuniunea Consiliului NATO - Ucraina, urmat de o reuniune a Consiliului NATO - Rusia, a mai spus Hadley, adaugand ca Bush se va intalni, in aceeasi zi, cu premierul roman. Dupa intrevederea cu Calin Popescu Tariceanu, liderul american va pleca in Croatia.

Presedintele SUA a fost de asemenea invitat de Putin la Soci. Potrivit consilierului american, liderul de la Casa Alba are intentia de a accepta aceasta invitatie si de a incerca sa mearga in Federatia Rusa, dupa vizita in Croatia. George Bush s-ar putea intalni la Soci, cu Vladimir Putin, la data de 6 aprilie.