Liderul retelei al-Qaida, Osama bin Laden, avertizeaza Europa ca va trebui "sa dea socoteala" pentru caricaturile cu profetul Mahomed publicate, acum doi ani, in presa din Danemarca, arata un mesaj atribuit lui bin Laden de centrul american SITE, specializat in supravegherea site-urilor islamiste.

In mesajul audio, cu o durata de cinci minute, bin Laden afirma ca publicarea caricaturilor a fost o insulta si o crima, adaugand ca pretul care trebuie platit pentru aparitia acestora va fi mare. Mesajul audio este insotit si de o imagine cu bin Laden avand in mana o mitraliera, scrie AFP.

Ben Venzke, analistul IntelCenter, un alt site specializat in supravegherea site-urilor islamiste considera ca mesajul este "o amenintare clara pentru tarile Uniunii Europene si un semn ca este posibil sa urmeze un atac important" din partea retelei teroriste al -Qaida.

Mesajul vine cand se implinesc cinci ani de la invazia americana in Irak. 17 ziare daneze au publicat, la jumatatea lunii februarie 2006, in numele libertatii de exprimare si solidaritatii, o caricatura cu profetul Mahomed. Profetul avea pe cap un turban in forma de bomba cu fitilul aprins.

Gestul a provocat un adevarat val de proteste diplomatice, dar si manifestatii de stradă in lumea islamica, soldate cu 50 de morti.