Episcopii Bisericii Anglicane și-au cerut vineri scuze persoanelor LGBTQI+ pentru respingerea și ostilitatea cu care s-au confruntat, Arhiepiscopul de Canterbury recunoscând că episcopii sunt încă „foarte divizați” pe acest subiect, relatează Reuters.

Arhiepiscopul de Canterbury Justin WelbyFoto: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Scuzele vin la câteva zile după ce Biserica Anglicană a prezentat propuneri elaborate de episcopi care au arătat că va refuza să permită cuplurilor de același sex să se căsătorească în bisericile sale, dar a spus că preoții le-ar putea binecuvânta în biserică.

Propunerile au fost elaborate de episcopi, care formează una dintre cele trei părți ale corpului de conducere al Bisericii cunoscut sub numele de Sinodul General, după consultarea de șase ani a Bisericii Angliei privind sexualitatea și căsătoria - printre alte subiecte - și vor fi supuse Sinodului General la o întâlnire de luna viitoare.

Biserica Angliei este esențială pentru comuniunea anglicană mai largă, care reprezintă peste 85 de milioane de oameni din peste 165 de țări.

„Cuplurile de același sex încă nu s-ar putea căsători într-o biserică a Bisericii Angliei”, se arăta într-o declarație de pe 18 ianuarie, care confirmă că episcopii au refuzat să susțină o schimbare pentru a permite preoților să căsătorească cupluri gay.

Vineri, Arhiepiscopul de Canterbury a ținut o conferință de presă și și-a cerut scuze față de comunitatea LGBTQ.

„Nu v-am iubit așa cum vă iubește Dumnezeu și acest lucru este profund greșit”, au spus episcopii într-o scrisoare deschisă. „Afirmăm, public și fără echivoc, că persoanele LGBTQI+ sunt binevenite și apreciate: toți suntem copii ai lui Dumnezeu.

„Ocaziile în care ați primit un răspuns ostil și homofob în bisericile noastre sunt condamnabile și pentru aceasta ne pocăim”.

Biserica Angliei, centrală pentru una dintre cele mai vechi instituții creștine din lume, comuniunea anglicană, a respectat învățătura sa conform căreia căsătoria este între „un bărbat și o femeie” în propuneri. Căsătoria gay este legală în Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt a organizației pentru drepturile LGBT Stonewall a spus că Biserica Angliei a eșuat „încă o dată” să fie incluzivă și să sprijine creștinii LGBTQ+.

Cel mai important sprijin din partea unui lider religios pentru ca cuplurile de același sex să se căsătorească în biserici a venit din partea episcopului de Oxford, Steven Croft, care și-a cerut scuze în noiembrie pentru că a întârziat să-și schimbe părerile.

„Este foarte bine pentru noi să putem spune astăzi că biserica poate oferi acum servicii publice de binecuvântare, dar știm că mai avem multe de făcut” a spus vineri Croft.

Apelul lui Croft pentru o schimbare a fost susținut public doar de câțiva dintre colegii săi episcopi, care împreună cu clerul și laicii formează corpul de conducere al Bisericii Angliei, cunoscut sub numele de Sinodul General.

"Suntem dezbinați, nu are rost să pretindem altfel. Biserica Angliei și Comuniunea Anglicană sunt foarte împărțite", a declarat vineri Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, în fața reporterilor, înaintea unei reuniuni a sinodului de luna viitoare, unde propunerile vor fi deliberate în continuare.

"Sunt sigur că discuţiile vor continua. Dar acesta este un punct extrem de important, nu numai în cadrul Comunităţii Anglicane şi al Bisericii Angliei, ci şi în întreaga biserică globală", a adăugat el.