Londra a anunțat vineri că va extinde taxa de circulație pentru cele mai poluante vehicule la întreaga capitală britanică începând din vara anului viitor, încurajând în același timp utilizarea mașinilor electrice, potrivit AFP.

LondraFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Limitată la centrul Londrei atunci când a fost introdusă în 2019, ULEZ (ultra low emission zone) fusese deja extinsă considerabil în 2021. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat vineri că aceasta va fi extinsă la întreaga Londră, unde locuiesc nouă milioane de locuitori, începând cu 29 august 2023.

În mijlocul unei crize a costului vieții, introducerea unei noi taxe a fost „una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit să le iau”, a comentat el, dar poluarea aerului îi îmbolnăvește pe londonezi „din leagăn până în mormânt”.

„În cele din urmă, sănătatea publică contează mai mult decât oportunitățile politice”, a adăugat primarul laburist. „Încă cinci milioane de oameni vor putea respira un aer mai curat.”

Între timp, Sadiq Khan și-a anunțat joi intenția de a menține Londra în fruntea „revoluției"”mașinilor electrice prin adăugarea a 100 de puncte de încărcare ultra-rapidă în oraș. Acestea vor permite încărcarea completă a unei baterii în 20-30 de minute.

Potrivit primăriei, există peste 11.000 de puncte de încărcare în capitală, adică unul la fiecare patru vehicule electrice înregistrate în Londra. De asemenea, orașul intenționează să creeze 4 500 de locuri de muncă legate de dezvoltarea vehiculelor electrice.

Mașinile electrice nu sunt afectate de extinderea ULEZ.

Această extindere este „o veste bună pentru sănătatea tuturor londonezilor. Poluarea aerului afectează copiii înainte de a se naște și provoacă probleme de sănătate pe tot parcursul vieții”, a reacționat Mums for Lungs pe Twitter.

În prezent, șoferii de mașini pe benzină fabricate de obicei înainte de 2006 (standard Euro 4) și de vehicule diesel fabricate de obicei înainte de 2015 (standard Euro 6) trebuie să plătească 12,50 lire sterline (14,80 euro) pe zi pentru a intra în ULEZ. Camioanele și autocarele trebuie să plătească 100 de lire sterline (116 euro) pe zi. Taxiurile sunt scutite.

În plus față de această taxă, în ultracentru se aplică o „taxă de congestie” de 15 lire sterline pe zi, pentru toate vehiculele, pentru a reduce traficul.

Potrivit unui raport din 2019, poluarea aerului a cauzat 1.000 de internări în spital pe an în Londra între 2014 și 2016.

foto: Dreamstime