Unii deputaţi din provincia canadiană Québec, aleşi recent în alegeri provinciale, au refuzat să-i jure credinţă regelui Charles al III-lea, şeful de stat al Canadei, aşa cum prevede Constituţia canadiană, relatează Barrons și Agerpres.

Regele Charles al III-leaFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Unsprezece deputaţi din partidul de stânga Québec Solidair au depus jurământul într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune, „faţă de poporul Québecului”, însă nu au vrut să spună alt jurământ care să-i lege de monarhia britanică, cu riscul de a nu-şi putea exercita mandatele în Adunarea Naţională din Québec la sfârşitul lui noiembrie.

Un purtător de cuvânt al partidului, Gabriel Nadeau-Dubois, a dat asigurări ulterior într-o conferinţă de presă că ei au acţionat „în deplină cunoştinţă de cauză”.

„Am făcut campanie pentru a schimba era în Québec iar dacă suntem trimişi în Parlament, suntem trimişi să deschidem ferestre”, a declarat el.

Constituția Canadei cere deputaților să depună jurământul față de regele Charles

Potrivit legii constituţionale canadiene, orice deputat ales la nivel federal şi provincial este obligat să depună un jurământ de credinţă monarhiei britanice pentru a-şi putea exercita mandatul.

Vineri este rândul Partidului Québécois să depună jurământul iar cei trei deputaţi suveranişti şi-au anunţat intenţia de a nu mai jura credinţă suveranului.

Liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon, a anunţat săptămâna trecută că este vorba despre un „conflict de interese”, pentru că „nu poţi sluji doi stăpâni”.

El denunţă faptul că monarhia costă „67 de milioane de dolari canadieni pe an” și că acest jurământ este o „amintire a dominaţiei coloniale”.

Discuții despre abolirea monarhiei britanice în Canada

Luni, câteva personalităţi publice au denunţat obligaţia deputaţilor de a depune jurământul de credinţă Coroanei britanice într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare.

Premierul canadian Justin Trudeau a reafirmat miercuri, întrebat despre monarhie, că „nu există niciun locuitor al Québécului” care să vrea „să redeschidem Constituţia”. În luna septembrie el a spus de asemenea, înaintea funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, că refuză să dezbată locul monarhiei britanice în Canada.

O abolire a monarhiei necesită o rescriere a Constituţiei şi ar reprezenta un efort uriaş şi eventual ani de negocieri politice, deoarece este necesară o aprobare unanimă a Parlamentului şi Guvernului celor zece provincii canadiene.

Un sondaj arăta în aprilie, pentru prima oară în istoria ţării, o majoritate fragilă a cetăţenilor canadieni care vor să o termine cu regalitatea, al cărei rol este în prezent în cea mai mare parte onorific. În Québec, acest procent este de 71%.