Nicola Sturgeon este încrezătoare că un al doilea referendum privind independența Scoției ar putea avea loc în luna octombrie a anului viitor, a declarat ea duminică, potrivit Reuters.

Steagurile Marii Britanii și Scoției, lângă EdinburghFoto: David Cheskin / PA Images / Profimedia

Declarația premierului scoțian vine în condițiile în care cea mai înaltă instanță britanică va începe marți să analizeze argumentele pentru un eventual vot de secesiune fără aprobarea premierului britanic Liz Truss și a guvernului său.

În cadrul unui referendum din 2014, aprobat de guvernul britanic, scoțienii au respins independența cu 55%-45%.

Cu toate acestea, Partidul Național Scoțian (SNP) susține că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, doi ani mai târziu, a schimbat lucrurile.

Sturgeon argumentează că, în condițiile în care alegătorii au susținut partidele pro-independență în alegerile pentru parlamentul scoțian de anul trecut, a existat un mandat pentru ca acestea să prezinte un proiect de lege pentru organizarea unui referendum pe 19 octombrie 2023.

Întrebată în timpul unui interviu la BBC TV dacă este încrezătoare că acest lucru se va întâmpla, Sturgeon a spus: „Da, sunt încrezătoare că acest lucru se poate întâmpla".

„Să așteptăm și să vedem ce spune instanța. Sunt încrezătoare că Scoția va deveni independentă", a adăugat ea.

Care este varianta B, dacă instanța nu aprobă referendumul

Sturgeon a promis că o înfrângere la Curtea Supremă ar însemna că SNP va lupta la următoarele alegeri la nivel britanic, care vor avea loc în 2024, doar pe o platformă privind independența Scoției, ceea ce ar face din aceasta un referendum „de facto".

Sturgeon a declarat duminică că aceasta este o ultimă soluție: „Aceasta nu este opțiunea mea preferată".

"Dacă este blocată calea prin care ar fi corect să se ia în considerare și să se decidă această chestiune, care este un referendum constituțional legal, ... alegerea este atunci simplă: Ne prezentăm cazul în fața oamenilor în cadrul unor alegeri sau renunțăm la democrația scoțiană și vreau să fiu foarte clară astăzi că nu voi renunța niciodată, niciodată la democrația scoțiană", a mai spus ea.