Radek Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei între 2007 și 2014, insinuează că Statele Unite s-ar afla în spatele actelor de sabotaj îndreptate împotriva gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.

Radek SikorskiFoto: Alik Keplicz / AFP / Profimedia Images

Sikorski, care acum este europarlamentar și președintele delegației UE-SUA din Parlamentul European, a distribuit pe pagina sa oficială de Twitter o fotografie cu una dintre bulele de gaze naturale formate la suprafața Mării Baltice, notând alături de imagine „Mulțumim, SUA!”.

„Apropo, nu există vreo lipsă de capacitate pentru transportarea gazului din Rusia către Europa de Vest, inclusiv Germania. Singura logică a Nordstream a fost ca Putin să poată șantaja sau purta război asupra Europei de Est cu impunitate”, notează el într-o postare separată.

Eurodeputatul european amintește de asemenea că Ucraina și statele baltice s-au opus construirii gazoductului Nord Stream timp de 20 de ani.

„Acum este fier vechi în valoare de 20 de miliarde de dolari pe fundul mării, încă un cost al deciziei criminale a Rusiei de a invada Ucraina”, mai afirmă acesta, adăugând de asemenea că actul de sabotaj a fost o „operațiune de mentenanță specială”.

Pe lângă funcția de ministru de Externe pe care a ocupat-o în timpul cabinetelor fostului premier Donald Tusk, Radek Sikorski a fost și ministrul polonez al Apărării între 2005 și 2007 și apoi președintele parlamentului de la Varșovia între 2014 și 2015.

Înainte de a intra în politică el a scris pentru mai multe ziare britanice, fiind un absolvent al Colegiului Pembroke din cadrul Universității Oxford.

Postarea sa a atras însă mai multe critici, unii internauți că aceasta a fost imediat folosită de ministerul rus de Externe pentru a întreba dacă afirmațiile sale reprezintă o declarație oficială potrivit căreia exploziile de la gazoductele Nord Stream au reprezentat un act terorist.

Suedia a deschis o anchetă în legătură cu exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Poliția suedeză a anunțat marți seara că a deschis o investigație cu privire la posibile acte de sabotaj la cele două gazoducte folosite pentru transportarea gazelor naturale către Europa de Vest.

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale de la Stockholm. Premierul Magdalena Andersson a afirmat însă că incidentul nu a reprezentat un atac îndreptat împotriva Suediei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a precizat la rândul său că Washingtonul este pregătit să ofere sprijin partenerilor europeni care investighează scurgerile de la gazoductele Nord Stream.

Mai mulți oficiali europeni, printre care și premierul polonez Mateusz Morawiecki, au declarat marți că scurgerile de gaz ar fi rezultatul unor acte de sabotaj după ce seismografii au detectat explozii puternice în jurul conductelor imediat înainte ca acestea să piardă presiune.

Ucraina a negat orice implicare în explozii, afirmând că acestea au fost rezultatul unui atac terorist planificat de Rusia.

„Federația Rusă dorește să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă”, a declarat marți Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Presa germană a scris marți, citând surse anonime, că Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a avertizat cu câteva săptămâni în urmă guvernul de la Berlin cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică.