Rata inflației din SUA a accelerat din nou în iunie, după ce în mai a rămas stabilă, potrivit indicelui PCE, unul dintre indicatorii inflației și cel preferat de Fed, publicat vineri de Departamentul Comerțului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prețurile au crescut cu 6,8% față de iunie și cu 1,0% față de mai, sub impulsul energiei și al alimentelor.

Excluzând prețurile la energie și alimente, care au crescut puternic de la începutul războiului din Ucraina, așa-numita inflație de bază a accelerat, de asemenea, la 0,6% pe o lună și la 4,8% pe un an.

Celălalt indicator al inflației, IPC, publicat de Ministerul Muncii și utilizat în special pentru calcularea pensiilor, a arătat o creștere a prețurilor de 9,1% pe un an în iunie.

De asemenea, cheltuielile gospodăriilor au crescut în iunie (+1,1%), susținute de energie, locuințe și sănătate.

Creșterea veniturilor gospodăriilor a fost stabilă față de luna mai (+0,6%), reflectând în principal, potrivit Departamentului Comerțului, "creșteri ale remunerațiilor", în special în companiile private, și "ale veniturilor proprietarilor", în condițiile în care chiriile au crescut vertiginos de la începutul crizei Covid-19.

Raportul dintre economii și venitul disponibil continuă să scadă, ajungând la 5,1%. Acesta a crescut în timpul pandemiei, datorită reducerii cheltuielilor pentru călătorii și restaurante și a sprijinului guvernamental, ajungând la un nivel fără precedent de 33,8% în aprilie 2020.

Aceste economii au sprijinit consumul, dar, în fața întreruperilor de aprovizionare, aceste cheltuieli au alimentat o inflație accelerată, provocând o "supraîncălzire" a economiei.

Cu toate acestea, economia americană începe să încetinească, o condiție prealabilă pentru ca prețurile să nu mai crească.

Produsul intern brut (PIB) al SUA s-a contractat din nou în al doilea trimestru, cu 0,9% pe o bază anuală, după ce în primul trimestru scăzuse deja cu 1,6%.