Hadja Lahbib, o fostă prezentatoare TV care a fost numită pe 15 iulie în funcția de ministru de Externe al Belgiei, se află în centrul unei controverse din cauza unei călătorii și a declarațiilor pe care le-a făcut pe vremea când era încă jurnalistă, relatează La Libre.

Hadja Lahbib, noul ministru belgian de ExterneFoto: James Arthur Gekiere / AFP / Profimedia Images

În luna iulie a anului trecut, Lahbib a călătorit în Crimeea pentru a participa la un festival organizat de „Russian Seasons”, o inițiativă de propagandă a guvernului de la Moscova. Printre organizatorii evenimentului s-a aflat și o instituție condusă de una dintre fiicele președintelui rus Vladimir Putin.

Presa ucraineană a criticat dur faptul că această călătorie a fost finanțată de o organizație culturală rusă. Materialul TV pe care Lahbib plănuia să îl facă nu s-a mai materializat însă reportajul radio difuzat pe undele RTBF, radiodifuzorul vorbitorilor de franceză din Belgia, a dat cuvântul doar unor interlocutori favorabili Rusiei.

Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014 și continuă să considere peninsula drept teritoriu ucrainean. Pe site-ul Afacerilor Externe belgiene se mai precizează că Ucraina „nu acceptă” tranzitul prin Crimeea din Rusia.

Cu toate acestea, Hadja Lahbib nu a urmat aceste recomandări și a acceptat folosirea unei vize rusești pentru a merge acolo.

Ucraina spune că discută cu ministerul belgian pe căile diplomatice

„Călătoria (în Crimeea) de pe teritoriul Federației Ruse este ilegală”, tocmai a amintit și Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe.

El a precizat că „Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei se află într-un dialog diplomatic cu partea belgiană pe această temă pe căi diplomatice pentru a stabili toate circumstanțele vizitei și pentru a conveni soluții pentru continuarea contactelor bilaterale”.

Un alt oficial ucrainean le-a declarat însă sub condiția anonimității jurnaliștilor de la ziarul flamand De Standaard că țara sa „ia în serios incidentul” și că Lahbib nu a putut vizita Ucraina pentru moment, așa cum și-a dorit, și cu atât mai puțin să se întâlnească cu înalți oficiali de la Kiev.

La rândul ei, ambasada Ucrainei în Belgia a indicat că așteaptă poziția oficială a Kievului pe această temă, care ar trebui comunicată înainte de sfârșitul săptămânii.

Purtătorul de cuvânt al lui Hadja Lahbib nu a dorit să comenteze situația însă ministrul belgian și-a exprimat sprijinul și solidaritatea cu Ucraina într-o postare făcută pe Twitter după apariția poveștii în presa belgiană.

Urmărește ultimele evoluții din a 155-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.