​Logodnica lui Jamal Khashoggi l-a acuzat pe Emmanuel Macron că primește la cină un „călău” în contextul în care președintele francez se pregătea să îl găzduiască joi la Paris pe prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman, relatează AFP și La Libre.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„Sunt scandalizată și revoltată că Emmanuel Macron îl primește cu toate onorurile pe călăul logodnicului meu”, a declarat Hatice Cengiz joi într-un mesaj în limba franceză publicat de AFP.

„Creșterea prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina nu poate justifica faptul că, în numele unei presupuse realpolitik, absolvim persoana responsabilă de politica saudită față de oponenții politici care duce la uciderea acestora, așa cum a fost cazul lui Jamal”, a adăugat ea.

Vizita Prințului Moștenitor Saudit la Paris este prima în Europa de la asasinarea jurnalistului, în pofida opoziției puternice exprimate de apărătorii drepturilor omului care denunță o vizită extrem de inadecvată.

Această întâlnire consfințește „reabilitarea” liderului de facto al regatului saudit, survenind la mai puțin de două săptămâni de la vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, care a marcat revenirea lui bin Salman pe scena internațională.

Plângere la Paris împotriva lui Mohammad bin Salman

Editorialist la The Washington Post și critic al puterii de la Riad, Jamal Khashoggi a fost ucis și dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în sediul consulatului saudit din Istanbul, când a venit să ia actele necesare căsătoriei sale.

Serviciile de informații americane au arătat implicarea lui Mohammad bin Salman în ordonarea asasinatului, lucru pe care prințul moștenitor îl neagă deși spune că poartă răspunderea pentru acest lucru în calitate de lider al țării.

Două ONG-uri au anunțat că au depus la Paris joi dimineața o plângere pentru complicitate la tortură și răpire împotriva prințului moștenitor saudit.

Plângerea de 42 de pagini susține că acesta „este un complice la torturarea și disparița forțată a lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul” și că el „nu se bucură de imunitate față de urmărirea penală deoarece, în calitate de prinț moștenitor, el nu este șef de stat”.