Economia americană poate evita recesiunea, a declarat miercuri președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, în timp ce Fed încearcă să încetinească economia pentru a readuce inflația pe linia de plutire, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

"Nu încercăm să provocăm o recesiune și nici nu credem că este nevoie", a declarat Powell într-o conferință de presă. "Credem că este posibil să reducem inflația în timp ce menținem o piață a muncii puternică", a adăugat el.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că țara sa nu se va confrunta cu o recesiune, deși cifrele privind creșterea economică, care vor fi publicate la sfârșitul acestei săptămâni, ar putea arăta că economia se va contracta pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit AFP.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și-a exprimat, de asemenea, optimismul că SUA va reuși să evite o recesiune în următoarele luni, datorită sănătății pieței muncii și a cheltuielilor de consum.

O încetinire economică pare inevitabilă, dar o recesiune "pur și simplu nu este compatibilă cu tipul de piață a muncii pe care o vedem", a declarat aceasta la 19 iulie.

Creșterea produsului intern brut (PIB) al SUA pentru al doilea trimestru va fi publicată pe 28 iulie.

O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de creștere negativă.