​Boris Johnson ar fi în poziția ideală pentru a deveni noul secretar general al NATO după ce Jens Stoltenberg va părăsi funcția anul viitor, scrie La Libre Belgique, citând o analiză a jurnaliștilor de la The Telegrah.

Boris Johnson si Jens StoltenbergFoto: Andrew Parsons / Avalon / Profimedia

Johnson, care și-a dat demisia din funcția de premier și lider al Partidului Conservator pe 7 iulie în urma scandalurilor legate de consilierii și membrii biroului său de pe Downing Street, a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea țării vecine la sfârșitul lunii februarie.

De altfel, o glumă care circula printre jurnaliștii britanici în ultimele luni spunea că, de fiecare dată când izbucnește un nou scandal legat de Johnson, premierul britanic anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

Jurnaliștii de la The Telegraph scriu că tocmai acest sprijin și proeminența sa pe scena internațională în ultimele luni l-ar face un candidat ideal pentru șefia NATO, el bucurându-se în continuare de sprijinul multor parlamentari conservatori proeminenți, în pofida scandalurilor legate de cabinetul său.

Cine l-ar susține probabil pe Boris Johnson să devină noul șef al NATO

Trebuie amintit că Johnson nu este primul britanic despre care se vehiculează că ar putea fi ales în funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv foștii premieri Theresa May și David Cameron fiind vehiculați pentru funcție.

Un candidat din Marea Britanie este văzut ca favorit pentru rol din cauza neîncrederii Statelor Unite față de politicienii proeminenți din interiorul Uniunii Europene care susțin crearea unei armate a blocului comunitar și a atitudinii conciliatorii față de Rusia înainte de izbucnirea războiului.

Richard Drax, un membru al comisiei pentru Apărare din parlamentul britanic, a spus deja că l-ar susține pe Johnson dacă își dorește funcția, afirmând că „orice britanic distins ar fi o alegere grozavă”.

Mark Francois, un alt parlamentar din comisie, spune că îl va susține la rândul său, afirmând că „oamenii se vor certa probabil timp de ani de zile cu privire la moștenirea lui Johnson. Dar un lucru este clar: susținerea sa înverșunată pentru Ucraina în fața barbariei ruse”.

David Jones, fostul ministru britanic pentru Brexit, amintește de asemenea că Johnson a fost cel care s-a deplasat în Finlanda și Suedia pentru a încuraja guvernele celor două țări să aplice pentru aderarea la NATO.

Johnson s-ar bucura probabil și de sprijinul țărilor baltice, forțele armate britanice consolidându-și prezența în regiune în timpul mandatului său. Chiar dacă nu este membră a NATO, Ucraina va face probabil un lobby puternic pentru acesta.

FOTO: Twitter / Boris Johnson

Obstacolele cu care s-ar confrunta Boris Johnson

Nu toți parlamentarii conservatori sunt însă convinși de idee. Lordul Dannatt, fostul comandant al armatei britanice, a spus în termeni fără echivoc că nu îl va susține pe Johnson din cauza caracterului său:

„Fără îndoială el a făcut multe lucruri bune și sprijinul nostru deplin pentru Ucraina este fantastic. Dar mi-e teamă de chestiunile personale, lipsa de integritate, lipsa de încredere. Sincer să fiu, nu am vrea să îl expunem pe Boris Johnson pe scena internațională pentru a fi ridiculizat. El e o rușine națională”.

Un oficial înalt din ministerul britanic al Apărării și-a exprimat de asemenea îndoielile față de posibilitate, afirmând că există o probabilitate ridicată ca președintele francez Emmanuel Macron să își folosească dreptul de veto pentru a bloca alegerea lui Johnson din cauza numeroaselor dispute legate de Brexit dintre Paris și Londra:

„Realitatea este că secretarii generali ai NATO sunt numiți prin decizie unanimă. Orice țară poate să folosească dreptul de veto. Credeți că președintele Macron l-ar nominaliza pe Boris Johnson să fie secretar general al NATO? Este o provocare pentru orice britanic”.

Acesta a subliniat că „ai nevoie de Statele Unite să te sprijine și ai nevoie de francezi să spună 'da'”.

Următorul secretar general al NATO va fi ales în luna septembrie a anului viitor după ce mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Ultimul politician britanic care a fost ales în funcția de secretar general al NATO a fost Lordul Robertson în 1999, el fiind ministrul Apărării de la Londra la momentul respectiv.

FOTO: Facebook

Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.