Andrei Maslov, ambasadorul Rusiei în Grecia, afirmă că în momentul de față relațiile dintre Moscova și Atena sunt complet distruse și că nu există cooperare și contacte, relatează Interfax.

TuristiFoto: Dennis Cox / Alamy / Profimedia Images

„De la sfârșitul lunii februarie, relațiile noastre bilaterale au fost complet distruse, nu mai există”, a spus Maslov la postul de televiziune Rossiya-24 (VGTRK).

El a subliniat că „nu există nicio cooperare, nu există contacte” cu partea greacă.

„La modul propriu în câteva zile toate evoluțiile, întreaga gamă bogată de relații bilaterale care au fost acumulate de-a lungul mai multor decenii, au fost anulate”, a spus diplomatul.

Grecia, una dintre destinațiile de vacanță pentru turiștii ruși

Deși nu la fel de populară ca Turcia, Cipru sau Malta, Grecia este una dintre destinațiile favorite ale turiștilor ruși, aproape 600.000 de cetățeni ai țării conduse de Vladimir Putin vizitând-o în 2019, ultimul an înainte de pandemia de COVID-19 care a perturbat grav turismul în întreaga lume.

Rusofoblocator, un site creat recent de un fost primar rus care clasează țările lumii în funcție de cât de prietenoase sunt față de ruși, indică acum că Grecia ar fi una dintre destinațiile turistice de evitat, spre deosebire de Turcia învecinată.

Luna trecută guvernul grec a suspendat acordarea de vize pentru turiștii ruși, măsura intrând în vigoare din data de 27 iunie.

Măsura a venit după ce, în pofida faptului că întreaga Uniune Europeană și-a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești încă de pe 27 februarie, turiștii din Rusia puteau eluda restricția printr-o escală în Turcia.

Guvernul de la Atena suspendase anterior și eliberarea așa-numitelor „vize de aur” - permise de ședere în scopuri de investiții - pentru ruși.