Parlamentarii germani au recunoscut joi că abuzurile comise în 2014 de jihadiștii din Statul Islamic (SI) împotriva minorității yazidi de limbă kurdă din nord-vestul Irakului au reprezentat un "genocid", calificat deja ca atare de anchetatorii ONU, potrivit AFP.

Convertirea minoritatii religioase YazidiFoto: Captura The Telegraph

"Recunoașterea genocidului este un pas esențial pentru a depăși trauma comunității yazidi", a subliniat un eurodeputat verde, Max Lucks, amintind de situația precară în care trăiesc supraviețuitorii din Irak.

"O viață în siguranță, pace (...), aceasta trebuie să fie ambiția noastră pentru comunitatea yazidi", a adăugat el.

Germania, unde trăiește o mare diasporă yazidi, este una dintre puținele țări care au luat măsuri legale împotriva abuzurilor comise împotriva acestei minorități.

În noiembrie anul trecut, justiția germană a condamnat un jihadist irakian pentru "genocid" împotriva minorității yazidi, o premieră mondială salutată de Nadia Murad, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, drept "o victorie" pentru recunoașterea abuzurilor comise de EI.

Minoritatea etno-religioasă yazidi a fost persecutată în special de organizația jihadistă, care a înrobit femeile și a ucis sute de bărbați.

O echipă specială de anchetă a ONU a anunțat în mai 2021 că a adunat "dovezi clare și convingătoare" că jihadiștii au comis un genocid împotriva yazidiților.

Yazidiții reprezintă un grup religios, de etnie kurdă, a căror credință este un sincretism intre islam și vechile religii persane, cu precădere, zoroastrismul. Ei trăiesc, cu precădere, în provincia Mosul, Irak, în unele zone din Turcia, Siria, Armenia, Iran, precum și în unele zone din Caucaz.

Yazidiții cred în Dumnezeu, Creator al lumii, lume pe care a pus-o sub vegherea celor șapte îngeri sau ființe divine, în fruntea cărora se află Melek Taws, „Îngerul Păun”.