Parlamentul canadian a votat extinderea puterilor de urgență pe care poliția le poate invoca pentru a suprima orice posibilă relansare a blocajelor instituite de persoanele care se opun restricțiilor anti-Covid, relatează The Guardian.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Legiuitorii din Camera Comunelor de la Ottawa au adoptat măsura cu 185 de voturi pentru și 151 împotriva.

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat anterior că aceste puteri încă sunt necesare, în pofida faptului că poliția din Ottawa a spart protestul șoferilor de camion în cursul acestui weekend. Camionagii blocaseră capitala canadiană timp de mai bine de 3 săptămâni.

Trudeau a afirmat că la periferia orașului Ottawa încă există unii șoferi care ar putea planifica blocaje viitoare.

Declanșat la începutul lunii februarie, protestul a crescut în amploare până a dus la blocarea mai multor puncte de trecere a frontierei și a unor zone cheie din capitala canadiană timp de 24 de zile.

Poliția canadiană a intervenit împotriva protestelor anti-restricții

Deși toate blocajele au fost acum sparte și străzile din Ottawa sunt liniștite, Trudeau a avertizat înaintea votului din parlament că „situația încă este fragilă, urgența încă există”.

În cursul weekendului poliția din Ottawa a arestat 190 de manifestanţi şi a dispus remorcarea a aproximativ 50 de vehicule care au claxonat săptămâni de zile în capitala canadiană de regulă pașnică.

Sute de şoferi de camion au campat în faţa sediului Parlamentului, în semn de protest faţă de vaccinarea anti-Covid obligatorie la trecerea frontierei. Primarul capitalei canadiene a decretat starea de urgență la începutul lunii februarie din cauza protestelor.

Poliţia a folosit spray cu piper contra protestatarilor şi a distrus adăposturile improvizate în care s-au baricadat unii dintre ei la începutul weekendului, subliniind că a vent timpul ca manifestanţii să plece.

Legea Situațiilor de Urgență permite autorităților să interzică accesul în anumite zone și acordă poliției puterea de a îngheța activele personale și conturile bancare ale unor persoane, precum și să oblige firmele de remorcare să ridice vehicule.