Poliţia canadiană a preluat aproape în întregime controlul asupra centrului capitalei Ottawa, paralizat timp de 24 de zile de către camionagii care denunţă politica santară a Guvernului, relatează AFP și News.ro.

Protestul camionagiilor din centrul capitalei canadiene a durat peste 3 saptamaniFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autorităţile au anunţat arestarea a 190 de manifestanţi şi că au remorcat aproximativ 50 de vehicule care au claxonat săptămâni de zile în ultima perioadă în acest oraş de obicei liniștit.

Arestările au venit după ce șeful poliției din Ottawa și-a dat demisia din cauza criticilor potrivit cărora nu a luat acțiuni mai ferme împotriva protestatarilor.

Sute de şoferi de camion au campat în faţa sediului Parlamentului, în semn de protest faţă de vaccinarea anti-Covid obligatorie la trecerea frontierei. Primarul capitalei canadiene a decretat starea de urgență la începutul lunii februarie din cauza protestelor.

Intervenții în forță în capitala Canadei

Poliţia a folosit spray cu piper contra protestatarilor şi a distrus adăposturile improvizate în care s-au baricadat unii dintre ei la începutul weekendului, subliniind că a vent timpul ca manifestanţii să plece.

După ce a dislocat majoritatea manifestanţilor, poliţia a încercuit Parlamentul cu un gard de protecţie. Unii locuitori ai Ottawei au început să iasă în weekend pe străzi, în centrul oraşului.

„Aceste persoane rămân acolo, să claxoneze şi să intimideze locuitorii, să ne perturbe vieţile”, denunţă Dave Chapin, care se bucură de plecarea protestatarilor.

”În ultimele săptămâni a fost un infern absolut. Sunt bucuros să-mi reiau viaţa”, declară Jeff Lindley, la rândul său fericit că a revenit „calmul”. Autorităţile au avertizat însă că o operaţiune a poliţiei este „în continuare în curs”.

Doar o mână de manifestanţi mai erau prezenţi duminică în centru. Refuzând să se recunoască înfrânţi, mulţi dintre ei afirmă că vor continua să exercite presuni în vederea unei ridicări totale a restricţiilor anti-Covid în ţară.