Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență pentru a face față ocupației fără precedent a camionagiilor ce a închis de 10 zile o mare parte din centrul capitalei canadiene, transmite Reuters.

Convoiul Libertatii a blocat marile orase canadiene Toronto si OttawaFoto: Anatoliy Cherkasov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"(Această măsură) reflectă pericolul grav și amenințarea la adresa siguranței și securității locuitorilor pe care o reprezintă demonstrațiile în curs de desfășurare și evidențiază nevoia de sprijin din partea altor jurisdicții și niveluri de guvernare", a declarat acesta într-un comunicat.

Watson, care s-a plâns mai devreme în cursul zilei că demonstranții sunt mai numeroși decât poliția și controlează situația, nu a dat detalii despre măsurile pe care le-ar putea impune.

"Convoiul Libertății" (Freedom Convoy) a început ca o mișcare împotriva obligației impuse de Canada camionagiilor care trec granița, dar s-a transformat într-un protest general împotriva restricțiilor și a guvernului premierului Justin Trudeau.

Camionagii și cei care îi ajută, amenințați de autorități

Pe fondul furiei locuitorilor față de lipsa de reacție a autorităților, poliția din Ottawa a relocat unii protestatari și a ridicat duminică noi baricade, spunând că "adună probe financiare, digitale, de înmatriculare a vehiculelor... și alte dovezi care vor fi folosite în cadrul urmăririi penale".

De asemenea, a anunțat că va lua măsuri drastice împotriva persoanelor care încearcă să aducă canistre pentru a alimenta sutele de camioane mari care blochează majoritatea străzilor din centrul orașului.

Protestatarii au paralizat centrul orașului Ottawa în ultimele nouă zile. Organizatorii convoiului spun că nu vor pleca până când nu se va pune capăt obligației de vaccinare.

Ministrul canadian al siguranței publice, Marco Mendicino, a afirmat că guvernul nu va da înapoi.

"Am pus chestiunea vaccinurilor și a obligației de vaccinare pe buletinele de vot... la alegerile din 2021 și pur și simplu ne îndeplinim promisiunea pe care am făcut-o, cu sprijinul marii majorități a canadienilor", a declarat el la postul de televiziune CBC.